24 maj | Mamma

När skall jag prova ut min amnings-bh?

Några dagar efter förlossningen blir brösten oftast svullna och ömma. Detta varar under någon eller några dagar. Att då prova ut en amningsbehå är ingen bra idé eftersom det finns risk för att den blir för stor när svullnaden gått ner. Välj istället att antingen prova ut amningsbehån under de sista veckorna av graviditeten eller vänta till svullnaden och ömheten har försvunnit. Provar du ut din amnings-bh efter förlossningen så gör det gärna någon timme innan du skall amma eftersom brösten då börjat fyllas med mjölk.

Och hur är det med storleken?

Det är väldigt individuellt hur mycket brösten ändrar sig under graviditet och amning men vår erfarenhet visar att det är vanligt att man går upp en storlek i kupan och en storlek i omkretsen under bysten. Eller så ökar man två storlekar i kupan och inget i omkretsen under bysten.
Provar du ut behån före förlossningen så tänk på att du skall kunna få in en hand mellan bröstet och behån för att ge plats åt bröstvärmare och amningsinlägg. Tänk också på att magen före förlossningen fyller några cm extra på omkretsmåttet under bysten så välj inte ett för stort mått. Tar bebismagen stor plats kan du istället välja att använda en behå-förlängare därbak. Då har du möjlighet knäppa in omfånget ganska mycket efter förlossningen. Med Carriwells modeller följer alltid en behåförlängare vilket gör att omkretsmåttet kan anpassas både för en gravidmage och efteråt med 4 extra cm.

När du skall prova ut din amnings-bh mäter du först omkretsen runt kroppen under brösten och därefter omkretsen där brösten är som störst. Tänk då på att du har på dig en hyfsat bra behå så att måttet över brösten blir rätt. Därefter tittar du i måttabellen för resp modell. Så ser du vilken storlek som passar dig.

Till sist: Det viktigaste är ändå att du själv känner efter att behån sitter skönt, ger det stöd du önskar och att den följer med i dina rörelser utan att glida.

Vad kan jag göra för att min amnings-bh skall hålla formen och hålla sig fräsch?

Har det kommit mjölk på behån så börja med att skölja den i kallt vatten för att förhindra att mjölkproteinet stelnar och ger varaktiga fläckar.
Använd alltid ett kulörtvättmedel även till vita behå. En bh innehåller flera olika material och den vita färgen är infärgad. Det innebär att om du tvättar den med ett vittvättmedel som innehåller blekmedel skulle den vita färgen sakta men säkert blekas bort och behån blir mer och mer grå-dassig allteftersom. Använd inte mjukmedel – det förstör spänsten i bl a lycra.

Tvättråd

En bygelbehå skall alltid tvättas för hand. Även en behå utan bygel mår bra av handtvätt. Det är enkelt gjort: Spola upp ljummet vatten med lite tvättmedel eller olivtvål. Lägg i behån och låt den ligga en stund. Krama den och gnugga ev lite på tyget under armhålan och på bandet runt bröstkorgen. Rulla den i en frottéhandduk och krama. Häng den sedan luftigt på tork.

Tvättar du i maskin så använd tvättpåse. Följ tvättråden i behån. Överdosera inte tvättmedlet.