19 aug | Till baby

Checklista inför köpet

Att sova på lammskinn hjälper barnet att hålla lagom kroppstemperatur och bidrar till en skönare sömn. Om ni bestämt er för att köpa en fäll till babys vagn, säng eller när baby ligger på golvet kommer här lite grundläggande punkter att tänka på:

Skillnad mellan fårskinn och lammskinn

Lammskinn och fårskinn har olika användningsområden. Vad är skillnaden mellan lammskinn, tackskinn och fårskinn?

Ett fårskinn är större än ett lammskinn. Fårskinn kommer från vuxna djur. Oftast är det skinn från tackor men det kan också finnas ett och annat maffigt stort baggskinn. De vackra grå fårskinnen från gotlandsfår är mer nyansrika med skiftningar från ljust till mörkt grå och de kan också ha en mörkare linje, s k ål över ryggen. Lammskinnen från gotlandsrasen kan också skifta i färgen men är betydligt mer enhetliga i färgen.

En annan skillnad är att lädersidan på ett fårskinn har betydligt mer stadga än lädersidan på ett lammskinn. Vilket innebär att ett lammskinn är betydligt mjukare följsamt än ett fårskinn.

Det är även skillnad på själva ullen mellan ett fårskinn och lammskinn. Ullfiben på ett fårskinn har betydligt mer stadga och är inte riktigt lika mjukt som ullen på ett lammskinn.

Dessa skillnader innebär att om du önskar ett skinn till barnvagnen eller babysängen är det bäst att välja ett lammskinn. Det får bra plats och kan formas efter storleken på vagnen/sängen. Vill du däremot använda skinnet på golvet eller i en fåtölj fungerar det bättre med ett stabilare fårskinn.


Olika sätt att garva

Fårskinn/lammskinn måste garvas för att bli användbara. Detta kan ske på olika sätt.

Garvning med krom

För att en fäll skall bli fullt tvättbar behöver den garvas med kromsalt. Kromsalt finns i naturen. Det kromsalt som används i garvningen av våra fällar är 3-värt kromsalt. Vid garvningen blir detta hårt bundet till skinnsidan vilket gör att det inte finns några kromrester på ullsidan. Fördelen med denna garvning är att du enkelt kan tvätta dessa fällar på ullprogrammet i tvättmaskinen.

Krom är ett grundämne som finns i olika former, sexvärt krom och trevärt krom. Det sexvärda kromet är den form som är skadlig. Det trevärda kromet är inte farligt för varken människan eller miljön men skall inte komma ut i miljön eftersom det där kan omvandlas till sexvärt krom. Det är därför viktigt att garvningen sker på rätt sätt.

Vegetabilisk garvning, s k ekologisk garvning

Lammskinn kan också garvas vegetabiliskt. Det innebär att istället för krom används en kombination av garvämnen från tarabönan och syntetiska garvämnen (fetter) som ger en mjuk fäll. Det är dessa skinn som ofta kallas “EKO-skinn” eller ekologiska lammskinn. De vegetabilgarvade skinnen går inte att tvätta varken för hand eller i tvättmaskin. Det är skinnsidan som inte får bli genomvåt men du kan fukta en trasa med ulltvätt uppvispa i lite ljummet vatten, fukta en trasa och torka av ullen om det skulle behövas. För att garva vegetabiliskt behövs det dubbelt så mycket vatten som när man garvar med kromsalt.

De garverier som garvar våra fällar är ansvarsfulla garverier med kompetent personal. De har egna reningsverk som följer hårda miljökrav. Garveriet i Europa har t ex Europas modernaste reningsverk. Det utför regelbundna kontroller under processen för att säkerställa att garvningen sker på rätt sätt. Det finns inte någon formaldehyd eller malmedel i våra fällar.