Om oss

Om oss på Minimundus. Vi är ett familjeföretag som startades 1992 av Anita Tilander. Vår affärsidé är att tillhandahålla ekologiska, hållbara och giftfria noga utvalda produkter. Vi vänder oss till familjer och andra som vill leva ekologiskt och hållbart. År 2000 lade vi ut vår första webbshop och sedan har det rullat på.

I början var det svårt att hitta de bästa produkterna som vi ville erbjuda, då fick vi kompromissa ibland. Numera är det betydligt lättare att hitta produkter som har miljön i fokus men för oss är utmaningen fortfarande att hitta de bästa och undvika greenwashing.

Så har vi jobbat i över 20 år nu och i januari 2020 firade vi 20 år som webb-butik.

Varför Minimundus?

Minimundus betyder fritt översatt ”liten värld”. Vi tänker oss att familjen är en egen liten värld. En annan tolkning som vi tänker oss  är att våra barn hjälper oss att upptäcka det barnets värld.

En tredje idé är att se att världen egentligen är ganska liten. Barn över hela världen har samma behov av näringsriktig mat, trygghet och närhet. Därför har Minimundus ett fadderbarn hos Plan International och stödjer dessutom olika organisationer som arbetar med barn.

Minimundus Knytt-logotyp

Minimundus knytt logotype

Så här ser vårt knyttmärke ut. Det finns på Minimundus egna produkter bl a kläder, handdukar, filtar och lakan.

Knytt är, liksom barn, ömtåliga varelser som man kärleksfullt och omsorgsfullt måste ta hand om. Knytt är också spontana och glada varelser men kan också bli väldigt ledsna, nästan otröstliga ibland. De älskar sagor och skuttar gärna omkring nakna – precis som barn.

Tove Janssons bok ”Vem skall trösta knyttet” har också inspirerat oss till vårt lilla märke. Läs här den gripande historien bakom boken.

Minimundus nya lokaler

I november 2019 flyttade vi till nya lokaler i Tidaholm. Vi hade vuxit ur våra gamla lokaler för länge sedan men inte hittat en passande lokal. Så dök den nya lokalen upp på Smedjegatan 12 på Brukets område i Tidaholm.

Nu ser vi fram emot nya möjligheter att utvecklas som webb-butik och välkomnar vi de som vill besöka oss till vårt showroom och lagerbutik.

Vårt lager, showroom och lagerbutik finns på Brukets område i Tidaholm. Här låg Tidaholms Bruk som lade grunden till det som sedan blev Tidaholms stad. Bruket i Tidaholm började år 1799 som en smedja och i slutet av 1800-talet startade där ett snickeri som tillverkade träinredningar till stationshus, möbler och skolutrustning

Den största framgången blev dock Tidaholmskärran, en hästvagn som blev populär i hela Skandinavien men även levererades till Afrika och dåvarande Ceylon. Därefter började man tillverka lastbilar, bussar och brandbilar på Tidaholms Bruk men pga Kreugerkraschen tvingades man sluta att tillverka fordon i och med att rättigheterna övergick till Scania-Vabis.

Den lilla vagnen på bilden nedan är tillverkad på Tidaholms Bruk där vi nu har vår verksamhet. Vi känner historiens vingslag i vår lokal.

Alfhild och Nero1

Det är Alfhild som sitter i vagnen. Hunden heter Nero.
Kärran är en minivariant av den populära Tidaholmskärran.
Den är tillverkad på Tidaholms Bruk.
Bilden kommer från Tidaholms museum.

 

Skrinda för hunden med dragsele av vegetabiliskt garvat läder

Den här hundskrindan kan du köpa här i vår butik.