19 maj | Mamma

Amningsbehå – hur funkar det?

En amningsbehå är en behå där själva kupan (sk drop cup) går att fälla ner så att du enkelt kan amma utan att behöva ta av dig behån. Med hjälp av ett kwik klip spänne kan du med en hand knäppa upp och fälla ner kupan så att din baby kan komma åt att amma. När du ammat färdigt från bröstet fäster du bara ihop kwik klip spännet och kupan är på plats igen.

 

Vilken bh skall jag välja?
Det är väldigt individuellt men här kommer några tips:

Om du behöver stora kupor

De allra flesta känner att bysten blivit bra mycket tyngre och större under graviditeten och därför har du förmodligen behov av en behå som ger bra stöd. Ett stadigt, lite bredare undre band på behån ger ett bra stöd. Om du har mycket tung och stor byst är det bra att välja en behå i ett tyg som inte är stretchigt, t ex AnitaMaternity modell 5051. Den ser kanske lite ”gammaldags ut” men ger ett bra stöd och är omtyckt av många. Har du stor byst är det också bra att tänka på att behån har en bred knäppning i ryggen och breda, helst lite vadderade axelband.
Mindre kupstorlek
Har du en lite mindre byst är det ändå bra att tänka på att behån ger bra stöd under bysten och har bekväma axelband.

Amningsbh Anita Maternity BASIC Cotton stora kupor stora storlekar vit 5051
Carri-Gel vadderad amningsbh från Carriwell svart

Vadderad amningsbehå

Det finns amningsbh som är vadderade och det finns ovadderade amningsbh. Kanske tycker du att det känns skönt med en skyddande vaddering men tänk då på att bröstvärmare och i viss mån också amningsinlägg ger ett visst skydd för ett ömt bröst.

Oftast går det dock att plocka bort vadderingen i behån om du tycker att den är i vägen när kupan skall fällas ner vid amning. En ovadderad amningsbbh är ofta mer följsam för brösten. Ibland har du kanske behov av en extra följsam behå om brösten blir olika stora beroende på vilket bröst du ammat.

För många är det också skönt att man kan välja ett ekologiskt och hållbart material i behån. Hos Carriwell hittar du behå i ett andningsaktivt micorfibermaterial med hög halt av ekologisk bomull. Den finns i svart och vitt och är en stadig behå med brett band under bysten och omsluter brösten mjukt och följsamt.

Hos Anita Maternity hittar du en mjuk och skön behå i luftig 100% ekologisk bomull

Hur är det med bygel-bh?
Det funkar oftast bra med en amningsbehå med bygel men barnmorskor brukar inte rekommendera att du använder en bygelbehå direkt efter förlossningen och du skall aldrig sova i en amningsbehå med bygel. Det finns risk att bygeln kan hamna snett och därmed klämma på en mjölkkörtel eller mjölkgång med mjölkstockning som resultat. Välj istället en följsam, mjuk behå med ett stadigt undre band som första behå och för att sova i.

Och när du känner dig bekväm med amningen kan du testa en amnings-bh med bygel. Bygeln i Anita Maternity amningsbehå 5068 är mjukare än i en vanlig behå.

Det innebär att du kan själv kan forma till den vid behov.

Carriwells bygel är en mjuk gelbygel som formar sig efter bröstets form. Den finns även som vadderad amningsbh Bygeln skall sitta under och vid sidan av bröstet och får inte klämma på den mjuka delen av bröstet. Mjölkörtlar och mjölkgångar finns runt i hela bröstet.

Sova med behå?
De allra flesta vill använda amningsinlägg som suger upp läckande mjölk även på natten för att skydda nattkläder och lakan. Då behöver du något som håller amningsinläggen på plats utan att spänna åt eller trycka. Då rekommenderar vi en amningstop. Det är en mjuk top som inte lyfter eller stöjder men håller amningsinläggen på plats. De dagarna då mjölken skall komma igång och brösten är spända och hårda är den också väldigt skön även på dagen.