10 apr | Mamma

Håll värmen med färgglad amning!

Det är bra att tänka på att hålla brösten varma när du ammar. När nu vårvämen äntligen kommit vill man gärna ta av sig jackan och tjocka tröjan men tänk på att det kanske inte är så varmt egentligen. Solens strålar värmer visserligen men runt knuten lurar skuggan och det kanske drar kallt. Om du blir kall om brösten drar blodkärlen ihop sig och försvårar mjölkflödet.

Värme däremot hjälper till att öka mjölkflödet. Detta är särskilt skönt och viktigt om brösten är spända och ömma. Men hur svårt är det att hålla brösten lagom varma? Vill du känna dig riktigt vårig väljer du amningsinlägg i vårens glada färger!

Bröstvärmare

Med bröstvärmare av ull håller du enkelt brösten varma. Mjölkgångar och mjölkkörtlar finns runt och i hela bröstet. Därför bör bröstvärmaren täcka hela bröstet och lite extra både vid sidan under armen och på ovansidan. Bröstvärmare finns av olika material. Bröstvärmare av mjuk och skön ekologisk merinoull eller ull/silke håller brösten lagom varma. Merinoullen har många goda egenskaper. Ullen värmer skönt även om den blir fuktig. Den absorberar fukten och leder bort den från bröstet. Ullen är isolerande vilket innebär att den håller både extrem värme och kyla borta. Den är naturligt antibakteriell och den har en unik förmåga att hålla sig ren och fräsch. De antibakteriella egenskaperna kommer väl till pass när det gäller amningsinlägg där man vill försöka att hålla bakterier borta från brösten i möjligaste mån och ullens förmåga att hålla sig fräsch gör att de inte tar åt sig lukt av sur mjölk.

Silke har samma egenskaper som ull. Om bröstvårtan är torr och fnasig eller sårig kan ull, bomull eller engångs amningsinlägg av papper fastna på bröstvårtan. Då är silke det skönaste att ha mot bröstvårtan. Silke är det lenaste och mjukaste man kan tänka sig mot huden och den fastnar inte. Har du torra, fnasiga eller såriga bröstvårtor och stort läckage kan du kombinera större bröstvärmare av t ex ullfleece med runda bröstvärmare av ull och silke. Annars kombinerar du bröstvärmare med amningsinlägg av ekologisk flanell eller absorberande fleece.

Amningsinlägg

Amningsinlägg absorberar läckande mjölk och förhindrar att det kommer mjölkfläckar på kläderna. Det finns engångs amningsinlägg men med tvättbara amningsinlägg sparar du både miljö och pengar och har alltid amningsinlägg hemma. Tvättbara amningsinlägg finns både av ekologisk flanell och av absorberande fleece med fuktspärr. Amningsinlägg kan kombineras med bröstvärmare när läckaget är stort. Alla amningsinlägg skall bytas omgående då de blir fuktiga eftersom en fuktig miljö gör att bakterier trivs.

Hur håller man bröstvärmare och amningsinlägg rena?

Det är enkelt att hålla bröstvärmare och amningsinlägg rena. Bröstvärmare av ull eller ull/silke sköljer du först i kallt vatten. Det går att tvätta i maskin på ullprogram med ulltvättmedel. Har du inte en maskin med ulltvätt på gång tvättar du dem enkelt för hand i ljummet vatten med olivoljetvål eller ulltvättmedel och kramar dem i en frottéhandduk så är de snart torra och rena igen. Amningsinlägg av ekobomullsflanell eller fleece tvättar du i maskin på 60 grader.

Mammas örtabok

I mammas örtabok kan du läsa om egenvård för hela familjen. Den innehåller också några kapitel som riktar sig speciellt till gravida och ammande.

Silikonhalsband

Alla som matat en bebis kan nog känna igen sig. Bebisen sprattlar, fäktar med armarna eller drar den som matar i håret eller i kläderna. De små händerna verkar sakna något att hålla i. Silikonhalsbandet hjälper till att få bebisen fokuserad på matningen. Halsbandet är enkelt att greppa och roligt att hålla i handen och att pilla på. Detta smycke ger små händer något tryggt att undersöka då baby ammas, flaskmatas, bärs eller sitter i famnen och du slipper klös av vassa naglar, nyp, ryck och tuggande på kläderna.

Nu är vi i slutspurten med vårt erbjudande om 10% rabatt! Använd koden “nybebis” i kassan. Gäller till 15 april.