24 maj | Kläder

Coloured by Nature

Minimundus ekologiska ateljésydda kläder

Upptäck Minimundus och Tim&Teja svenska, ateljésydda baby- och barnkläder av ekologisk bomull. De är sydda med största omsorg. Designade, tillskurna och sydda i en vackert belägen ateljé mitt ute i den svenska skogen alldeles invid en vacker sjö. Vi tänker oss att när du håller ett Minimundus-plagg i din hand följer känslan av den vackra svenska naturen med. Det visar sig bl a i färgvalen som lummigt grönt, jordnära brunt, himmelsblått, åskgrått och naturvitt.

Vi använder oss också av FoxFibre® Colorganic® färgväxande bomull. Den är unik och alldeles speciell. Liksom blommor kan ha olika färger kan även bomullen ha det. Så denna bomull har med sig sitt färgpigment ända från bomullsbusken.

Modellerna är lekvänliga och utan färgglada tryck eller andra iögonefallande bilder. Vår tanke är att kläderna skall vara sköna att ha på sig och när man träffar den lilla personen som har dem på sig är det barnet man ser i första hand – inte kläderna.

Kläderna är förstås tillverkade av 100% ekologisk bomull. Ekologisk bomull håller minst 3 gånger så länge som konventionell bomull vilket innebär att kläderna kan användas av flera barn. All trikå och velour är tillverkad i Sverige.

Den vita, randiga och rutiga vävda bomullen är tillverkad i Indien. Fabriken är certifierad enligt GOTS och ÖKO-Tex 100 klass 1 för baby och är certifierad enligt BSCI (Business Social Compliance Initiative) uppförandekod och SA8000 för socialt ansvar.

Vi presenterar gärna vårt sortiment som består av olika serier:

Tim&Teja

är en serie kläder av ekologiskt färgad bomull. Här hittar du baby- och barnkläder i naturnära färger i lekvänliga modeller. Denna ekologisMinimundus Organicka bomull, som är organiskt färgad enligt GOTS/IVN certifikat är den mycket mjuk och luftig och lagom varm. Här hittar du bl a byxor, t-shirt, tröjor och klänningar.

Coloured by Nature

är en unik och mycket spännande ekologisk bomull. Precis som blommor har olika färger kan även bomullen ha det. När denna bomull växer på bomullsbusken är den grön eller brun. Den innehåller färgpigment helt naturligt! När man tvättar denna

Coloured by Nature

mjuka bomull kommer färgpigmentet fram och kläderna djupnar i färgen. Denna bomull har odlats sedan urminnes tider i Mellan- och Sydamerika utan kemikalier sedan urminnes tider. Coloured by Nature bomull blir bara vackrare med tiden. Färgerna djupnar och mer intensiva för varje tvätt. Denna bomull har ytterligare en värdefull egenskap. Den har också ett naturligt flamskydd. Brinner alltså inte.

Numera odlas denna bomull ekologiskt i USA. Enbart regnvatten används för bevattning, så odlingen belastar inte de lokala vattenresurserna. Inga kemiska bekämpningsmedel används. T ex bekämpas bladlöss m h a nyckelpigor.

Av denna färgväxande bomull syr vi kläder till den allra minsta lilla babyn t o m storlek 90 som är ca 2 år. Du hittar body och sparkbyxor av mjuk trikå men även midjebyxor och tröjor av härligt mjuk velour.

Naturvit, ofärgad bomull

Vissa av våra ekologiska bomullskläder är helt ofärgade och oblekta. Denna bomull kan även innehålla lite små rester av fröskal. Det är helt naturligt och förstärker känslan av naturmaterial. Dessa kläder ljusnar något när de tvättas.

Eco bubbles och gladrand

Ibland vill man ha lite olika färg på kläderna. Därför har vi tagit fram vår gladrandiga bomullstrikå. Den har vit botten och ränder i glada basfärger röd, gul, blå och grön.

Och så har vi vår serie eco bubbles. Härligt mjuka kläder med bubbel-mönster. Små och lite större bubblor i grönt, rosa och blått har hittat in i vårt sortiment. Vi tänker att våra eco bubbles kläder till baby och barn är lagom färg- och motivrika utan att vara alltför iögnonenfallande. Bubbelmöstret är även det tryckt i Sverige.

Vävda tyger av ekologisk bomull

Till vår skjorta, blus och klänning med rutig volang har vi använt en vävd bomull. Luftig och mjuk percale. Skjortan och blusen passar lika bra på vintern som på sommaren. Lika snygga till byxor som till hängselklänning och på sommaren är det alltid skönt att ta till en ekologisk, långärmad bomullsskjorta som ett extra solskydd riktigt varma och soliga dagar. En bomullsskjorta har solskyddsfaktor 10. Det har dock visat sig att ett plagg av bomull kan vara säkrare än solskyddsmedel SPF 15 eller SPF 20. En anledning är att det flesta människor endast använder 20-50 procent av den rekommenderade mängden solskyddsmedel. En annan anledning är att man måste smörja in sig med mer solskyddsmedel efter några timmar beroende på till exempel bad och svettning för att bibehålla solskyddsfaktorn.
Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Härligt mjuk och fluffig frotté

Du har väl inte missat vår härligt mjuka och fluffiga badkappa/morgonrock? Den har vi sytt av oblekt ekologisk bomullsfrotté med mjuka öglor och hög absorbtionsförmåga. I denna härliga frotté hittar du även luvhanddukar, vanliga handdukar, tvättlappar och rengöringspads.

Frottén är tillverkad i Portugal.

Får vi presentera Minimundus Knytt?Minimundus Knytt

Vårt lilla knytt upptäcker du både i webb-butiken och på våra egna produkter bl a kläder, handdukar, filtar och lakan. Knytt är, liksom barn, ömtåliga varelser som man måste hand om mycket kärleksfullt och omsorgsfullt. Knytt är spontana och glada varelser men kan också bli väldigt ledsna, nästan otröstliga ibland. De älskar sagor och skuttar gärna omkring nakna – precis som små barn.

Eco bubbles