21 mar |

Ny bebis till familjen?

Nu väntar vi på våren. Hallå – var är den? Allra längst i söder har den äntligen gjort sin entré men vi lite längre norrut får vänta och längta lite till. Vi väntar på sköna vårpromenader och fika vid solväggen.

Är ni gravida så längtar ni också efter att bli föräldrar. Att äntligen få träffa den nya lilla krabaten. Vi tänker att det egentligen inte är så dumt att det tar lite tid för bebisen att bli redo för världen så att familjen hinner förbereda sig ordentligt. 9 månader är en ganska lagom tid för detta och den tiden är värd att ta vara på.

Tänk bara förr i tiden. Då fanns nästan inga bebiskläder eller andra bebisgrejer att köpa. Man fick sy, sticka och ordna det mesta själva inom familjen eller låna. Vi har i vår ägo en härligt rolig bok från 1954. ICA-förlagets “Så vill jag ha det mamma”. Här kan man läsa alltifrån den oförstående pappan som utbrister “Fruntimmer!” när mamman vill köpa en ny korsett efter födseln till hur den blivande mamman syr “babyutstyrsel” och ordnar en korg till baby att sova i och den blivande pappan snickrar skötbord.

Vi fastnar i kapitlet “Vad behöver baby?” Så mycket man skulle förbereda, sy och sticka själv! Idag kan vi snabbt köpa det mesta som baby behöver. Snabbt och enkelt. I butik eller på Internet. Men så tänker vi efter lite. Det kanske ändå inte är så dumt att sy kläder och sticka tröjor till babyn man väntar. Tänk vilken möjlighet till mental förberedelse! Sticka på den lilla tröjan och fundera på den nya lilla familjemedlemmen som väntas. Nu menar vi inte att man skall ägna all sin lediga tid till förberedelser. Ett annat sätt att förbereda sig är att ta en långpromenad i vackert vårväder med fika vid solväggen och lyssna på takdroppet och på fåglarna som börjat med sitt vårkvitter.

Stöd för magen

Skall du ut på långpromenad är ett tips att unna dig en skön stödjande gördel som avlastar korsryggen och motverkar ryggsmärtor. Här hittar du flera olika varianter: en enklare modell som ger ett bra grundstöd, ett bälte som stabiliserar höfter och stödjer ländryggen och går snabbt att ta av och på och en ställbar stadig gördel. Och glöm inte att ta hand om benen under graviditeten! Hormoner påverkar bl a ledband, hud och blodkärl så att de blir mer eftergivliga och töjbara än normalt. Detta kan leda till svullna fötter och ben och i värsta fall till åderbråck. Den allt större livmodern trycker också på venerna så att trycket i benen blir högre. Dessutom ökar den mängd blod som skall pumpas runt i din kropp under graviditeten. Många av dessa problem kan undvikas med hjälp av stödstrumpor. Fryser du om fötterna är ett tips att använda de tunna nylonstrumporna och sköna varma ullstrumpor utanpå.

Bröstvärmare

När vårvärmen kommit är det lockande att klä sig lite tunnare och svalare. Skönt att slippa jackan och tjocka tröjan. Men det är inte skönt om brösten blir kalla. Nu är det tur att det finns bröstvärmare! Det är lätt hänt att brösten blir kalla när man klär sig tunnare. Här kan du läsa om bröstvärmare och amningsinlägg

Behå

Det är skönt att ha en mjuk, stretchig behå under graviditeten. Och när bebisen är född behöver man en amningsbehå. Ibland vill man göra det praktiskt för sig och köpa en amningsbehå under den senare tiden av graviditeten för att sedan kunna fortsätta att använda den under amningsperioden. Det funkar oftast alldeles utmärkt. Men det finns några saker att ta hänsyn till. Tänk på att magen tar flera cm mer plats under bysten, så välj inte ett för stort mått där. När du mäter måttet under bysten behöver du dra av några cm för att behån skall passa även efter födseln. Då kan det vara praktiskt att sätta en behå-förlängare i ryggen istället. Denna kan du sedan knäppa bort och så blir det enklare att anpassa behån till rätt storlek efter förlossningen. I några av våra amnings-behåmodeller följer en förlängare med.

Här får du tips om att välja rätt modell av amningsbehå och rätt storlek.

Följ graviditeten med hjälp kort!

Ett enkelt sätt att fånga de viktigaste händelserna under graviditeten och babys första tid är med hjälp av Milestone Fotokort. De hjälper dig att minnas och föreviga de viktgaste händelserna under graviditeten och tiden närmast efter.

Passa på att handla det du behöver under graviditeten och den första tiden efteråt nu när vi har 10% rabatt på hela “Mamma-kategorin”!