19 apr |

Vårmössa och glass!

Nu har vårvärmen äntligen kommit för att stanna hoppas vi. I skuggan känns det dock fortfarande lite kyligt. Ligger det något i talesättet att man skall ”svettas in våren”? Nja rent hälsomässigt är det kanske inte så viktigt att göra det. Det handlar kanske mest om hur snabbt man vill vänja sig vid sommarvärmen. Om man håller sig ordentligt varm på våren så har man lättare att vänja sig när sommarvärmen kommer enligt Lars Ståhle som är läkare och docent i farmakologi på Karolinska institutet.

Så det verkar väl ändå vara dags att planera för lite tunnare och svalare kläder. Men huvudet bör man nog ändå försöka hålla varmt ett tag till i alla fall på de minsta barnen. Ett förslag på en mjuk men ombonad vårmössa är Solius omtyckta och vackra silkesmössa. Nu har vi fått ny sändning av denna omtyckta mössa. Silke är underbart skönt mot huden. Lagom svalt men värmer ändå.

Glasstider

På våren och sommaren vill vi äta glass! Under sommaren äts det i Sverige ca 380 ton glass i veckan. Detta är näst mest i hela Europa. I Sverige är det i Mellersta Norrland som det äts allra mest. Vaniljglass är favoriten enligt Arla.

Tyvärr har priset på glass ökat rejält det senaste året och prisökningen kommer att fortsätta hör vi på Sveriges Radio. Det beror på att den svenska mjölkproduktionen minskar för varje år samtidigt som efterfrågan bl a svenskproducerad grädde ökar. Detta gör att priset på köpt glass kommer att fortsätta att öka. Glasspinnen kommer att kosta ytterligare några kronor mer i år. Till råga på allt så råder det även brist på vanilj läser vi i Jönköpings-Posten. Det beror på att stora vaniljodlingar på Madagaskar i Afrika har förstörts i en cyklon. Härifrån kommer ungefär hälften av världens totala vaniljproduktion.

Hemmagjord glass – bra för både hälsan och plånboken !

Så vad gör vi? Svaret är såklart att vi fixar glassen själva! Gör din egen hemmagjorda glass! Det blir billigare. Och du väljer själv de råvaror du använder. Då har du koll på vad familjen får sig. Du kan välja hur mycket socker du har i, välja bort E-nummer, smaksättare och konserveringsmedel. Hemmagjord isglass, gräddglass, youghurtglass, fruktglass – MUMS!

Här kommer ett riktigt bra basrecept på hemmagjord glass. Av några få klassiska ingredienser som du förmodligen redan har hemma fixar du godaste glassen!

Och med hjälp av praktiska glassformar av rostfritt stål fixar du riktigt fina glasspinnar!

Detta receptet ger ca 6 dl glass:
5 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl florsocker
1 urgröpt vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
smaksätt med mosade bär, t ex hallon, blåbär eller jordubbar eller med hackad choklad när du vill lyxa till det

Vispa grädden fluffig
Vispa ägg, florsocker och vanilj pösigt i en lite större bunke och blanda ner den mosade frukten eller den smaksättare du valt
Blanda ner grädden i äggblandningen
Fyll glassformarna och frys. Tänk på att lämna 3-4 mm utrymme för glassen att expandera