6 apr | Mamma

Stöd för den växande magen

Nu känns det verkligen att det är vår i luften och vi längtar ut till den sköna vårpromenaden. Att plocka vårblommor och lyssna på fågelsången. Det blir enklare och det går snabbare att ta sig ut. Tjocka jackan och klumpiga kängorna kan vi ställa in i garderoben.

Många gravida lider tyvärr av ryggont. Så många som uppåt 70-80% får problem med ryggen redan tidigt under graviditeten. Som tur är finns det hjälpmedel som underlättar riktigt mycket. Beroende på vilken sorts smärta du har så finns olika gördlar och bälten.

Lättare stöd

Ryggont generellt lindras när din hållning förbättras och när du får stöd som hjälper till att hålla upp magen. Om du har ryggsmärtor som inte är så allvarliga men ändå besvärande kan det räcka med en enklare gördel. En gördel som du snabbt drar på dig utan att behöva justera den. Den funkar som en ”stödstrumpa för magen”. Här är Carriwell Support Band ett mycket prisvärt magstöd. Den minskar belastningen på muskulaturen och hjälper försiktigt till att hålla upp magen och stödja ländryggen. Denna smidiga, sömlösa gördel kan bäras diskret öven under tighta kläder. Eller så kan du dra den utanpå jeansen så stödjer den magen samtidigt som den döljer öppningen och håller jeansen på plats.

Önskar du en lättare stödfunktion som bara håller åt och håller om lite grann rekommenderar vi Carriwell gravidtrosa med lätt inbyggt stöd som känns skönt för ländryggen och under magen.

Om du har svårare besvär

Har du svårare besvär under andra halvan av graviditeten behöver du sannolikt mer hjälp och stöd med din hållning och du behöver ett kraftigare, reglerbart stöd. Anita Maternity Babybelt stödgördel är exempel på ett sådant. Den avlastar korsryggen och motverkar länd- och ryggsmärtor. Den ger ett stadigare stöd. Det breda, elastiska rygg- och magbältet växer med babymagen. Du justerar den med ett platt, steglöst kardborr. Lätt att ta av och på. Sitter bra både då du står, går, sitter och ligger.

Hjälp vid foglossning

Ibland kommer smärtan mest från foglossning. Foglossning är ett fenomen som beror på både hormonella och kroppsliga förändringar i bäckenet. Det är en otroligt finurlig process där bäckenets fogar och bindväv mjukas upp och dras isär för att förbereda kroppen inför födseln. Genom denna uppmjukning kan bäckenets in- och utgång ökas med 1-2 cm vilket ju underlättar babys väg ut i livet. Efter förlossningen stelnar bäcken och benringen och återgår till det normala igen.

De allra flesta känner av denna process under graviditeten. Då är det bra att känna till att det är ett naturligt sätt för kroppen att förbereda sig men en del kvinnor får dock större besvär. Då behövs ett mjukt men fast och reglerbart stöd runt höfterna. Speciellt när du skall gå en längre sträcka. Då kan ett s k foglossningsbälte vara till bra hjälp. BabySherpa® är ett stödbälte som du bär utanpå kläderna. Det hjälper till att hålla ihop bäckenet och lindrar smärtan vid foglossning. Eftersom du bär det utanpå kläderna kan du snabbt justera, ta av och sätta på dig det igen. Det går utmärkt att använda det tillsammans med t ex Carriwell Support Band.

Efter förlossningen

Efter förlossningen skall kroppen återhämta sig och återgå till att vara icke-gravid. Känns magmusklerna uttänjda och hållningen dålig så underlättar Bellybinder. Det är en justerbar gördel som underlättar för magmusklerna att dra ihop sig och stödjer nedre delen av ryggen så att hållningen förbättras. Dessutom får du en slankare silhuett.

Glöm inte att ta hand om dig lite extra!

Använd gravid-tiden till att förbereda dig och resten av familjen för den nya bebin både praktiskt men också mentalt. Känn efter hur du fungerar och notera hur kroppen förändras. En graviditet är en stor omställning för kroppen. Det innebär att du behöver anpassa sitt liv till den växande magen. Rådet att försöka att vila och att undvika tunga lyft är givetvis enklare om du väntar första barnet men med lite planering går det oftast att underlätta även om du har barn tidigare. Och dra dig inte för att be om hjälp.