8 dec | Till baby

Baby i barnvagn – ute på vintern

Att vara ute med en liten bebis på vintern behöver inte vara så komplicerat. Det man bör hålla koll på är vilken temperatur det är utomhus och om det blåser. Det du skall tänka på är att vinden förstärker kylan. Om det är -5oC och det blåser 5 m/sek så känns kylan som -11oC. Därför är det viktigt att skydda barnet från blåst.

Kan bebisen sova utomhus i barnvagnen på vintern?

Det är absolut en bra idé! Bebisar sover längre om de får sova ute i vagnen, istället för inomhus. Bebisar som sover ute är friskare, mer aktiva och äter bättre. Det är viktigt att ha varmt över barnet men tänk också på att mycket kyla kommer underifrån. Grunda därför med ett lammskinn i botten. Lammskinnsfällens isolerande egenskaper är mycket värdefulla. Luften cirkulerar i fällen och den håller barnet alldeles lagom varmt.

Om våra lammskinnsfällar

Minimundus kan erbjuda ett stort utbud av olika lammskinnsfällar. Vi har genom åren lärt oss hur lammskinnsfällar fungerar i praktiken både från våra kunder och genom egen erfarenhet. I vårt sortiment hittar du både från merinofår, från svenska finullsfår och gotlandsfår. Alla våra fällar kommer från mulesing-fria får. Våra fällar är utvalda för att vara extra mjuka och passa för bebis. De kommer från lamm där både köttet och fällen kommer till användning.

Den slags fäll som har allra bäst isolerande egenskaper – både mot kyla och mot värme – är den med tjock underull. Underull är den mjuka och yviga ull som finns under den blankare finare överullen. I underullen cirkulerar luften vilket hjälper bebin som ligger på fällen att hålla en jämn och lagom kroppstemperatur.

De fällar som har mest underull kommer från merinofår men även från svenska finullsfår. Fällar från gotlandsfår har ofta mindre underull. Därför är de gotlandsfårs-fällar du hittar hos oss extra noga utvalda så att de både är vackra men också har en bra isolerande funktion, dvs har något mer underull än vad som är vanligt.

Hos oss hittar du tvättbara lammskinnsfällar såväl som vegetabiliskt garvade fällar. För att en fäll skall vara fullt tvättbar behöver den garvas med kromsalt. Kromsalt finns i naturen och det kromsalt som används i garvningen av våra fällar är det 3-värda kromsaltet. Vid garvningen blir detta mycket hårt bundet till skinnsidan vilket gör att det inte finns några kromrester på ullsidan. Fördelen med detta är att du enkelt kan tvätta dessa fällar på ullprogrammet i tvättmaskinen. Använd specialtvättmedel för ull helst med återfettande lanolin.

Vegetabilisk garvning innebär att man använder en kombination av garvämnen från tarabönan och och syntetiska garvämnen (fetter) som ger en mjuk fäll. Det är dessa skinn som även kallas ”EKO-skinn”. Det vegetabilgarvade skinnet går inte att tvätta varken för hand eller i tvättmaskin. Det är skinnsidan som inte får bli genomvåt men du kan vispa upp lite ulltvättmedel i ljummet vatten, fukta en trasa och torka av ullen om det skulle behövas.

Vilken fäll skall jag välja till min bebis?

Det finns många aspekter på detta. Ett lammskinn är bra på att hålla sig rent. Genom att skaka skinnet, låta det vädra då det är kallt ute. Borsta av eller torka av det med fuktig trasa så håller du det fräscht länge. Om du tycker att det känns tryggt att kunna tvätta lammskinnet så skall du välja ett tvättbart. En annan aspekt är garvningens påverkan på miljön. Våra lammskinn garvas på berederier i Europa och i Nya Zeeland. Det är ansvarsfulla berederier med kompetent personal. Berederierna har egna reningsverk som följer hårda miljökrav. När man garvar vegetabiliskt går det åt dubbelt så mycket vatten som när man garvar tvättbart.

Skötselråd medföljer vid köp av lammskinnsfäll från oss och alla våra skinn är naturligtvis formaldehydfria.

Mer om hur du gör det lagom varmt för bebin i vagnen:

– Över barnet kan du ha några tunna ullfiltar eller en större filt som du kan vika dubbel eller tredubbel efter behov. Luften i ullen och mellan filtarna ventilerar bort överflödig värme och håller barnet lagom varmt. Du kan lätt också lyfta av en filt om du känner att barnet blir för varmt. För att veta om barnet har rätt temperatur kan du känna i barnets nacke.

– Mössan är viktig både om du bär eller om barnet ligger i vagn. En riktigt kall dag kan så mycket som 75% av kroppsvärmen försvinna ut via huvudet. En tunn ullmössa som går ner lite i pannan och fram på kinderna och en lite tjockare luva över är bra.

– Så länge barnet ligger i vagnen och är skyddat mot vinden räcker det oftast med ullkläder i två eller tre lager. Ullens isolerande egenskaper gör att barnet inte blir för varmt. Det är ullens luftinnehåll som gör att överskottsvärme och fukt absorberas och ventileras ut. Flera lager ull gör att du kan ta av ett lager om det skulle bli för varmt. Om barnet däremot har en tjock overall på sig måste du kanske välja mellan att ha den på och barnet blir för varmt eller ta av den och barnet fryser. Detta är särskilt viktigt om du kommer inomhus. Det första du då bör göra att ta av mössan. Därefter lyfter du på filten/täcket och öppnar sedan upp barnets kläder.

Ännu fler tips:

– Många kunder har under åren förtvivlat hört av sig till oss för att de fått sin nyinköpta lammskinnsfäll stulen. En enkel sak du kan göra för att försvåra för tjuven att lyfta fällen ur vagnen är att fästa det med minimundus vanthållare. Dessa håller också fällen på plats i sittvagnen.

– Om vagnen förvaras på ett svalt ställe kan man värma en värmekudde i mikron och lägga i vagnen några minuter innan du lägger barnet i vagnen.

– Om du är orolig för att det skall blåsa på barnet vill täcka över öppningen skall du tänka på att aldrig täcka för mer än halva öppningen pga risk för syrebrist.

– De delar som är längst från hjärtat löper störst risk att bli kalla, dvs händer och fötter. Vi rekommenderar minimundus ullfleecefodrade tossor på fötterna och ullfleecefodrade vantar på händerna. De har ett vindtätt skal och är fodrade med ullfleece. Behövs ännu mer värme får du lätt plats med raggsockor och förstärkningsvantar.

– En lammskinnsfäll är användbar länge. Du kan använda den i vagnen, sittvagnen, pulkan eller varför inte sitta på en skön fäll i bilen eller i soffan? Vill du använda bältet i sittvagnen skär du bara upp lagom stora skåror i skinnet från baksidan med en vass kniv. Detta försämrar inte skinnets hållbarhet. Om du vill kan du sy ihop skårorna igen när de inte behövs. Använd en specialnål för skinn som finns att köpa i sybehörsaffärer och en stark tråd.

– Nu i vintertider är det perfekt att rengöra sin fäll utomhus! När det är minusgrader och snö ute så tar du din fäll och lägger i snön med ullsidan nedåt. Därefter skakar du bort all snö från fällen och den blir ren. Detta tips går lika bra på tvättbara som på vegetabiliskt garvade skinn.

 

Lammskinnsfäll till baby spräckligt svenskt tvättbart

Lammskinnsfäll till baby spräckligt svenskt tvättbart