Vårt sortiment

Minimundus knytt logotype Vårt knyttmärke finns på minimundus egna ekologiska produkter som kläder, lakan, filtar, handdukar och tvättlappar. Läs mer om bakgrunden till märket här.

Vårt sortiment

I vårt sortiment hittar du ekologiska, hållbara och giftfria produkter till familjer och barn. Produkter till mamma och baby, leksaker och giftfria produkter till hela familjens outdoor-liv. Med små barn i familjen kommer du förmodligen att tillbringa mycket tid utomhus på promenader eller på lekplatsen. Både barn och vuxen behöver funktionella kläder. Vi tycker att ull är det bästa funktionsmaterialet hela året. Du hittar ett brett utbud av ullkläder till både barn och vuxna i vår butik. Leksakerna, tygblöjorna, babyartiklarna och produkterna till hem och fritid är alla tillverkade av hållbara och giftfria material.

Utmaningen för oss är att hitta de bästa produkterna och greenwashing tar vi bestämt avstånd ifrån.

I våra produktbeskrivningar beskriver vi våra produkter så utförligt som möjligt för att du skall bli nöjd med ditt köp.

Våra textila material

Här kan du läsa de textila materialen som vi använder oss av:

Bomull

Därför skall du välja ekologiskt odlad bomull

Ekologisk bomull odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Växelbruk används vilket bidrar till en bra balans mellan olika växter och användning av naturlig gödsel förbättrar mullhalten i jorden. Genom att skapa en bra miljö för skadedjurens naturliga fiender minskar också angreppen på växterna. Bevattningen sker till allra största delen med regnvatten. Minimundus Organic logotype

Vi väljer att uteslutande använda GOTS och IVN certifierad ekologisk bomull för att bidra till att skona vår planet och ge de som arbetar med bomullsodlingen bättre möjligheter att försörja sig, få en skälig levnadsstandard och en säkrare arbetsmiljö. Kemiska bekämpningsmedel och konstgödning används inte. Vid skörd används inte avlövningsmedel.

I de fall vi har använt oss av färgad bomull så är även färgningsproceduren och färgen godkänd enligt ekologiskt certifikat.

Konventionellt odlad bomull däremot är visserligen ett naturmaterial men med mycket stor miljöpåverkan. Stora mängder kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel används vid odling och bevattning sker med rent dricksvatten vilket påverkar livssituationen mycket negativt för väldigt många människor på vår jord. Hos Medveten Konsumtion kan du läsa om konventionell bomullsodling i världen.

Lokal produktion

Efter att det ekologiska bomullsgarnet är importerat till Sverige sker resten av tillverkningen till färdig produkt i Sverige och norra Europa. Det ger oss möjlighet att ha kontroll på både tillverkning av tyg och sömnad och frakterna minimeras.

Mer ekologisk bomull i vårt sortiment

De tyger i vårt sortiment som är av vävda bomullstyger tillverkas i Indien. Fabriken är certifierad enligt GOTS och ÖKO-Tex 100 klass 1 för baby och är certifierad enligt BSCI (Business Social Compliance Initiative) uppförandekod och SA8000 för socialt ansvar. All sömnad av bomullsvaror sker i Sverige och Estland.

Vår unika färgväxande bomull

Vi använder oss också av naturligt färgad ekologisk bomull som redan när den växer på bomullsbusken är grön eller brun. Liksom blommor har olika färger kan även bomullen ha det. Bomullen färgas inte med med hjälp av kemikalier utan här är det bomullsblomman som innehåller färgpigmentet  Helt fantastiskt naturligt! Minimundus Coloured by Nature färgväxande ekologisk bomull logotype

 

I Mellan- och Sydamerika har ursprungsbefolkningen odlat bomull som är färgad av naturen utan kemikalier sedan urminnes tider. Denna bomull blir bara vackrare med tiden. Färgerna djupnar och mer intensiva för varje tvätt. Denna bomull har ytterligare en unik och värdefull egenskap. Den brinner inte! Säkert och tryggt! Denna gröna och bruna bomull odlas helt ekologiskt. Enbart regnvatten används för bevattning, så odlingen belastar inte de lokala vattenresurserna. Inga kemiska bekämpningsmedel används.

Egentligen förstår vi inte varför denna bomull fortfarande är så okänd?! Kan det kanske handla om att det låter för bra för att vara sant? I detta fallet är det faktiskt sant – Ekologisk bomull som är grön eller brun utan att behöva färgas!?

Lin

Det lin vi använder är ekologiskt odlat på en gård i Centrala Tyskland. Här odlar man ekologiskt och organiskt. Djurbesättningen som består av kor och svin är bidrar med gödsel till jordbruket där man använder växelbruk med spannmål, potatis och lin. Här odlar man även sallad, tomater, pumpa och mycket mer i ett ständigt kretslopp. Produktionen är godkänd enligt Bioland.

Tyget vävs i Lettland.

Läs mer om materialet lin hos Naturskyddsföreningen.

All sömnad av linkläderna sker i vår syateljé i Sverige.

Ull

Ull är ett naturmaterial som har unika egenskaper. Ull har mycket goda tempererande egenskaper. Det innebär att den isolerar både mot kyla och mot värme. Ull håller huden torr genom att ullfibern absorberar fukt också alltid lagom varm. Ull brinner inte. Ur miljösynpunkt är kläder av merinoull ett bra material. Vi använder oss uteslutande av ull från får. Den utgör en av tre produkter som fi får från fåren. De andra två är kött och fällar. Den ull vi använder är inköpt med garanti för etisk djurhållning vilket bl a innebär att djuren inte utsätts för mulesing.

Fördelar med kläder av ull

Vatten: Använder du ullkläder istället för syntetfleece bidrar du inte till att det släpps ut microplaster i haven.
Energiförbrukning: Använder du ullkläder sparar du energi. Ullkläder behöver inte tvättas lika ofta som kläder av andra material. Kläder av ull har en unik förmåga att rena sig utan att behöva tvättas. Häng plagget luftigt, gärna lite fuktigt över natten så har du ett fräscht plagg att ta på dig på morgonen. Kläder av ull tvättas dessutom på låg temperatur, 30-40°C. Detta sparar också energi.
Avfallshantering: Kläder av 100% ull är lätta att återvinna och ull bryts snabbt ner. Syntetiska plagg av blandade material går idag inte att återvinna och de bryts inte ner naturligt.
 
Inga kläder eller andra produkter av ull i vårt sortiment innehåller malmedel eller annan behandling för att hålla skadedjur borta. Vi rekommenderar därför att du förvarar ullkläder som inte skall användas på ett tag i tättslutande plast gärna tillsammans med en kula eller ring av rödceder. Men det bästa är förstås att använda ullkläderna hela året om.

Janus ull

Janusfabriken använder mellan 80 och 90 procent av det tyg som producerats för att sy kläder av. Det som sedan återstår återvinns och blir till handstickningsgarn.
Klimat: Janusfabriken har en stor fabrik i Norge. Den el som används på fabriken kommer från vattenkraft och fabriken har inga utsläpp till luft eller vatten.
Etisk djurhållning:  Janusfabriken och deras leverantörer stöder och stödjer fullt ut med de principer som ingår i International Wool Textile Organisation (IWTO) riktlinjer för djurskydd enligt följande:
1. Fåren skall ha tillgång till sötvatten och foder som är tillräckligt för att bibehålla en god hälsa.
2. Fåren skall ha tillgång till en skyddad och bekväm miljö.
3. Fåren får inte utsättas för smärta, skada eller smitta – genom förebyggande åtgärder, snabb diagnos och behandling och de får inte utsättas för mulesing.
4. Fåren skall ha möjlighet till ett normalt beteendet – genom att de ges tillräckligt med utrymme. Uppfödningen skall ske i lämpliga anläggningar och de skall få vara tillsammans med andra får.

Minimundus ull

I Minimundus egen produktion använder vi 98% av materialet till kläder. Ullen i våra strumpor kommer från Sydamerika eller Sydafrika. Där förekommer ingen mulesing.

Lyocell/Tencel®

Lyocell är ett material tillverkat av cellulosa. Vi använder oss av varumärket Tencel® som tillverkas av företaget Lenzing AG, Österrike. Företaget är miljöcertifierat enligt ISO 14001 och innehar EUs ECO Label för materialet. (EUs motsvarighet till svenska Svanen).

Fibern av Tencel® är mycket len och mjuk mot huden. Den har också antibakteriella och smutsavstötande egenskaper samt en hög fukttransporterande förmåga. I kombination med ullens unika förmåga att reglera temperaturen (se våra barntäcken av Tencel®/ull) bidrar detta till en mycket behaglig sovmiljö med rätt temperatur, torrt och luftigt.

Vi använder oss av naturligt ofärgad och oblekt Tencel®.

Tillverkningen av Lyocell sker i slutna system där så mycket som möjligt återanvänds och återvinns. Genom denna metod använder man också mindre vatten.

Cellulosan kommer från snabbväxande träslag i hållbara odlingar där varken konstgödsel eller bekämpningsmedel används, bl a eukalyptus. Odlingarna sker på mark som inte lämpar sig som jordbruksmark. Ingen konstbevattning behövs. Företaget har en strikt policy för sitt cellulosauttag där man bl a tar avstånd från cellulosa som kommer från kontroversiella källor t ex skogar med högt naturvärde eller i strid med ILOs deklaration om mänskliga rättigheter. (FNs  internationella samarbetsorganisation för mänskliga rättigheter).

Materialet är 100% biologiskt nedbrytbart. Läs mer om materialet Lyocell hos Naturskyddsföreningen.

Återanvändning och Återvinning av textil

Det viktigaste som vi konsumenter kan göra för klimatet när det gäller kläder och andra textilier är att köpa bra och hållbart samt att laga, ge bort sådant du inte använder så att någon annan kan återanvända det och får glädje av det.

Att återvinna materialet från det utslitna som inte går att använda längre är också en stor vinst istället för att låta det gå till förbränning. På vissa återvinningscentraler kan du lämna utslitna textilier till återvinning och Röda Korset har också en bra organisation för att ta hand om och lämna utslitna textilier till materialåtervinning.

Textil som enbart innehåller ett material, exempelvis ren bomull eller ull kan återvinnas till nya textilier. De rivs då i små små bitar som spinns till ny tråd och sedan vävs till nya tyger. Läs mer om textilåtervinning på sopor.nu.

Ekologiska märkningar:

IMO

(Institute for Marketecology med huvudkontor beläget i Schweiz) är en av de första och ett mycket välrenommerat organ som inspekterar och certifierar ekologisk odling och produktion i enlighet med flera nationella och internationella standarder.

GOTS

(Global Organic Textile Standards) är standarden som har som mål att harmonisera de olika miljöstandarder som finns globalt för textilier såsom bomull och ull. Den innefattar krav på ekologisk råvara och på tillverkningsprocessen. I odling och garntillverkning tas också sociala och ekonomiska hänsyn så att alla involverade når en levnadsstandard i enlighet med FN:s reglemente för mänskliga rättigheter.

IVN

(International Association of Natural Textile Industry) är en sammanslutning av företag med syfte att producera kvalitetstextil i naturmaterial enligt stränga ekologiska och sociala regler. Märkningen innebär att i grunden att kläderna och textilierna som är godkända av IVN är naturmaterial och är tillverkade i en process som har bevarat och förbättrat deras naturliga egenskaper.

OCIA (Organic Crop Improvement Association)

är en välrenommerad (grundad 1985) medlemsägd, ideell organisation med huvudkontor i USA och medlemmar över hela världen. OCIA bedriver forskning och utbildning inom ekologisk odling och tillverkning samt certifierar ekologisk odling och industri över hela världen enligt internationella och nationella ekologiska standarder. FoxFibre® Colorganic® ekologisk bomull är certifierad av OCIA.

Bioland

Bioland är den största tyska organisationen för ekologiskt lantbruk (Bioland Bundesverband). Biolandprodukter (både råvaran och tillverkningsprocessen) måste godkännas av organisationen. Biolands riktlinjer för olika produktgrupper grundar sig på EU-direktiv 834/2007 om produktion och märkning av ekologiska livsmedel. Årliga kontroller genomförs av opartiska inspektörer.

kbT

beteckningen kbT (sv. översättning: Kontrollerad ekologisk djurhållning) är noga reglerad i lag enligt EU:s förordning (EG nr 834/2007) som

Svanen

Regeringen har gett Miljömärkning Sverige AB det övergripande ansvaret för miljömärkena Svanen och EU-Blomman (EU Ecolabel) i Sverige. De certifierar allt från batterier till textilier och tjänster. Svanen certifieringen för ull innebär att fåren är uppfödda enligt kbT (kontrollerad ekologisk djurhållning). Ullen har har genomgått ett 10 timmars miljöneutral enzymbehandling där alla utstickande hår som kan irritera huden och minimera krymp har tagits bort. Svanen är även ansvariga i Sverige för märkning med den EU-blomman (europeisk märkning Ecolabel)

Hälsomärkning/humanekologisk märkning

Öko-Tex

ÖKO-Tex standard 100 är en humanekologisk märkning som innebär att textilvaran uppfyller höga krav dvs inte innehåller några hälsoskadliga ämnen men omfattar inga miljöaspekter i produktionen eller i odling eller djuruppfödning. Öko-Tex certifierar alla sorters textilier och även de ingående detaljerna såsom tryckknappar, etiketter mm. Tungmetaller, formaldehyd, klorerade fenoler, ftalater, organiska tennföreningar och kemiska bekämpningsmedel är exempel på ämnen som inte får förekomma i textilen. Kraven är särskilt höga för Öko-Tex standard 100 klass I, som gäller de material som barn under 36 månader kommer i kontakt med. Öko-Tex tar inte hänsyn till hur t ex bomullen odlats eller hur fåren fötts upp.

T ex är ullen i Janus sortiment och alla ingående detaljer såsom knappar mm är certifierade enligt ÖKO-Tex 100 klass 1.

Bluesign®

Bluesign står för en miljövänlig produktion och en försiktig användning av jordens resurser. Tanken är att lämna så små men ekologiska fotspår i naturen och miljön som möjligt. Detta är världens första ullbehandlingsprocess som uppfyller de strikta kriterierna för Ecolabel och ”Global Organic Textile (G.O.T.S)” -standarden och den överensstämmer också med ”Oeko-Tex Standard”. Den ställer dock inga krav på att ullen skall vara ekologisk.

Bluesign® ull genomgår en miljöanpassad tvättbarhetsbehandling som innebär minimalt med miljöbelastande kemikalier och 50% mindre vatten än konventionell tvättbarhetsbehandling.

Certifiering enligt Bluesign® garanterar att ullgarnet producerats med största möjliga miljöhänsyn vad gäller:

  • Konsumentsäkerhet – så liten påverkan på människa och miljö som möjligt
  • Utsläpp till vatten
  • Utsläpp till luften
  • Resurseffektivitet – vad gäller hållbar användning av energi och råmaterial
  • Arbetsförhållanden för de som arbetar med ullen

FairTrade

Fairtrade är en internationell certifiering av råvaror som odlas i länder med utbredd fattigdom. Certifieringen innebär att varan är producerad med hänsyn till högt ställda sociala, ekonomiska och miljömässiga krav.

Fairtrades certifiering för bomull som fokuserar på sociala aspekter i odlingen, men som också har miljökrav t.ex. förbud mot vissa kemikalier som används vid besprutning.

Material i våra leksaker, outdoor och övriga produkter

Rostfritt stål

Material som kommer i kontakt med mat kan läcka ämnen till maten, t ex kemikalier och metaller). Det kallas migration. Läs mer om det hos Naturskyddsföreningen. Rostfritt stål är ett mycket bra alternativ. Det är hållbart, det väger lite och är dessutom 100% återvinningsbart och är ett material där det finns mest reglering i lagstiftningen. Och det är praktiskt när det finns barn i närheten, tål att åka i golvet gång på gång…

Trä

FSC (Forest Stewardship Council) arbetar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. FSC certifieringen utförs av oberoende certifieringsföretag.

PEFC Tillsammans med certifierade skogsägare och entreprenörer verkar PEFC för ett hållbart och ansvarsfullt nyttjande av skogen. PEFC certifieringen utförs av oberoende certifieringsföretag. Det naturträ som finns i våra produkter är certifierat enligt FSC och/eller PEFC.

PlanToys

PlanToys leksaker är tillverkade av gummiträ från plantageträd som inte ger gummi längre. Tidigare var det praxis att bränna plantageträden då de slutat att ge gummi. PlanToys tar tillvara använder dessa träd till att tillverka leksaker av. Eftersom PlanToys inte använder sig av träd från skog kan de inte certifieras enligt FSC. PlanToys tillverkning är certifierad enligt ISO 9001 (kvalitetsledning), ISO 14001 (miljöledningssystem), OHSAS (ledningssystem för arbetsmiljöfrågor), SA 8000 (fabrikscertifiering som fokuserar på medarbetarna och arbetsförhållandena på företaget och hos dess leverantörer enligt ILO:s kärnkonventioner och FN: s deklaration om de mänskliga rättigheterna och FN:s barnkonvention). Fabriken är koldioxidneutral, använder solenergi, biobränsle och arbetar med att minimera elanvädningen.
Leksaken är certifierad enligt ASTM (USA) och uppfyller säkerhetsstandarden EN71 (Europa).

Naturgummi

Det naturgummi som finns i vi använder kommer från gummiplantager plantager i Malaysia och i Thailand. Gummisaften som utvinns från trädet Hevea Brasiliensis är av högsta kvalitet. Råvaran förädlas och antar den klassiska bärnstensfärgen. De färgade naturgummileksakerna är färgade med pigment godkänt för matförvaring.

Naturgummi är miljövänligt, hållbart och komposterbart och ett mycket bra alternativ till silikon, plast och andra petrokemiska material.

Polyester

Det är svårt att helt avstå från syntetiska, oljebaserade plastmaterial. I vårt sortiment minimerar vi dessa så mycket vi bara kan. I några av våra produkter finns polyester, t ex i vissa av banden till dopklänningarna och i tryckknappar av plast. Då väljer vi uteslutande produkter av ny polyester. Vi litar inte på att återvunnen polyester inte skulle innehåller gifter såsom flamskyddsmedel eller hormonstörande ämnen. På senare år har det också förekommit flera rapporter om att återvunnen polyester kan innehålla skadliga kemikalier. Läs mer på recyclingnet.se.