29 maj | Kläder

Tid för lite klädvård!

Vi på minimundus gillar slow fashion – hållbara, tidlösa kläder som kan användas länge. Vår idé om slow fashion är att våra kläder skall kunna ärvas av många barn innan de tar slut. Därför försöker vi välja riktigt bra material och hålla kvar vid våra mest omtyckta modeller år efter år.

Men alla kläder kan behöva lite extra omtanke emellanåt. Vi har delat upp klädvården i tre områden:

Tvätta – Laga – Förvara

Tvätta
Det är lätt att det bli fläckar på kläder. Särskilt barnkläder är utsatta för spill och kladd. Det känns ju alltid bra att kunna plocka fram fläckfria kläder ur byrålådan. Tips:

◾️ Förebygg fläckar genom att behandla dem innan plagget åker in i tvättmaskinen. Vi tycker att ekologiskt och naturligt är att föredra. Hos oss hittar du flera ekologiska fläckborttagningsalternativ: galltvål, fläckspray och fläcktvål.

Fast eller flytande galltvål funkar bra på de flesta material men var lite försiktig om du använder det på ullkläder och silkeskläder. Gallsyran kan påverka ullfibern så att den blir spröd och mindre hållbar.

Ett riktigt bra alternativ är vår nya ekologiska super-fläckspray från Ulrich Natürlich. Den rekommenderar vi varmt på alla slags kläder och särskilt ull- och silkeskläder. Som ett extra plus är den också suverän på att fräscha upp fläckiga tygblöjor.

Fläcktvål/citrontvål innehåller blekande citronolja som förutom att den påverkar fläcken även bleker den. Därför skall du inte låta den verka för länge på ett starkt färgat plagg.

◾️ Till ull- och sidenkläder bör du alltid använda ett tvättmedel som är avsett för dessa material. Minimundus ulltvätt är återfettande och bevarar naturmaterialens spänst och hållbarhet. Det är baserat på svensk KRAV-odlad raps och innehåller lagom mycket naturligt återfettande lanolin (ullfett). Tvätta gärna kläderna med avigsidan utåt för att skydda rätsidan mot noppor och onödigt slitage.

◾️ Ullkläder som används som ytterplagg kan du impregnera med lanolinkur så att det stöter ifrån sig smuts och väta.

◾️ Smutsiga läderbälten och andra skinndetaljer av slätt läder torkar du av med fuktig trasa och återfettar med Ulrich Natürlich vårdande ekologiskt läderbalsam

Laga
Innan du lägger undan dina ullplagg för säsongen är det bra att gå igenom dem för att se så att inget är trasigt. Trots rätt behandling av dina ullkläder, dvs vädras mellan användningar och inte tvättas mer än nödvändigt, kan slitage och hål uppstå och de behöver lagas. Här kommer några tips:

◾️ Laga först och tvätta sen.

◾️ Små hål syr du lätt ihop med en tråd i matchande färg till plagget.

◾️ Större hål lappas lättast med t ex Minimundus laglapp.

Förvara
Du kan med fördel använda ullkläder även på sommaren men vissa plagg plockar man gärna undan ett tag, som t ex långkalsonger, tjocka mössor och vantar. Tänk då på att tvätta dessa innan du lägger undan dem och förvara sedan plaggen i tätslutande plast, gärna ihop med en ring av rödcederträ.

Tycker du att det blivit lite för mycket noppor på dina ullkläder kan du lätt avlägsna dem med hjälp av Sweater Stone. Noppor är lösa ullfiber som krupit ur själva stickningen och lägger sig utanpå plagget istället. Du kan dra bort dem med fingrarna men var lite försiktig och nyp bara i själva noppan.

En annan bra sak att tänka på är att ta dig tid att titta över storlekarna på barnens kläder. Behöver barnen större storlekar till hösten? Passa på att komplettera med kläder ur Minimundus fyndlåda redan nu.