19 aug | Till baby
Lammskinnsfäll till baby spräckligt svenskt tvättbart

En guide inför köp av lammskinn

Att sova på lammskinn hjälper barnet att hålla lagom kroppstemperatur och bidrar till en skönare sömn. Om ni bestämt er för att köpa ett lammskinn till barnvagnen, sängen eller för när babyn ligger på golvet kommer här information och tips som kan vara bra att veta och tänka på.

Vill du hellre komma direkt till vårt lammskinns-utbud, klicka här:

 

Skillnad mellan fårskinn och lammskinn

Lammskinn och fårskinn har olika användningsområden. Storleken, lädersidan och ullen är det som framförallt skiljer dem åt.

Ett fårskinn är större än ett lammskinn. Fårskinn kommer från vuxna djur. Oftast är det skinn från tackor men det kan också finnas ett och annat maffigt stort baggskinn. De vackra grå fårskinnen från gotlandsfår är mer nyansrika med skiftningar från ljust till mörkt grå och de kan också ha en mörkare linje, s k ål över ryggen. Lammskinnen från gotlandsrasen kan också skifta i färgen men är betydligt mer enhetliga i färgen.

En annan skillnad är att lädersidan på ett fårskinn har betydligt mer stadga än lädersidan på ett lammskinn. Vilket innebär att ett lammskinn är betydligt mjukare följsamt än ett fårskinn.

Det är även skillnad på själva ullen mellan ett fårskinn och lammskinn. Ullfibern på ett fårskinn har betydligt mer stadga och är inte riktigt lika mjukt som ullen på ett lammskinn.

Dessa skillnader innebär att om du önskar ett skinn till barnvagnen eller babysängen är det bäst att välja ett lammskinn. Det får bra plats och kan formas efter storleken på vagnen/sängen. Vill du däremot använda skinnet på golvet eller i en fåtölj fungerar det bättre med ett stabilare fårskinn.

 

Svenskt tvättbart lammskinn för baby klippt brunt

Olika sätt att garva

Fårskinn/lammskinn måste garvas för att bli användbara. Detta kan ske med hjälp av krom eller på ett vegetabiliskt sätt. Den största skillnaden är att skinn garvade med krom är tvättbara. Läs här och fundera på vilket sätt som passar dig bäst.

Garvning med krom

För att en fäll ska bli fullt tvättbar behöver den garvas med kromsalt. Kromsalt finns i naturen. Det kromsalt som används i garvningen av våra fällar är 3-värt kromsalt. Vid garvningen blir detta hårt bundet till skinnsidan vilket gör att det inte finns några kromrester på ullsidan. Fördelen med denna garvning är att du enkelt kan tvätta dessa fällar på ullprogrammet i tvättmaskinen. Det är viktigt att du använder ett tvättmedel som är anpassat till tvätt av ull. Det får gärna innehålla lanolin, ullfett, som återfettar och bevarar lammskinnets mjukhet.

Minimundus ulltvätt med lanolin 300 ml o 1000 ml

Minimundus ulltvätt med lanolin- köp här!

 

Krom är ett grundämne som finns i olika former, sexvärt krom och trevärt krom. Det sexvärda kromet är den form som är skadlig. Det trevärda kromet är inte farligt för varken människan eller miljön men skall inte komma ut i miljön eftersom det där kan omvandlas till sexvärt krom. Det är därför viktigt att garvningen sker på rätt sätt.

Vegetabilisk garvning, s k eko-garvning

Ett vegetabiliskt/ekologiskt garvat fårskinn, även kallat ”EKO-skinn” är garvat med en kombination av garvämnen från tarabönan och syntetiska garvämnen (fetter). Dessa fetter behövs för att skinnet skall bli mjukt. Dessa skinn går inte att tvätta, vare sig för hand eller i tvättmaskin. Det är skinnsidan som inte får bli genomvåt. Då tvättas garvningen ur och skinnsidan på fårskinnet blir då hårt och sprött.

Vilken typ garvning skall jag välja på mitt fårskinn?

Ett fårskinn håller sig fräscht och rent länge genom sina unika smutsavvisande egenskaper. Behöver det rengöras finns det flera sätt att göra detta förutom att tvätta hela skinnet:

  1. Börja med att vädra fårskinnet, gärna utomhus i fuktig väderlek, skaka det innan du tar in det.
  2. Låt fårskinnet ligga någon timme med ullsidan mot ren torr pudersnö eller dra det några gånger med ullsidan mot snön o skaka det innan du tar in det.
  3. Vispa upp ljummet vatten med lite ulltvättmedel, fukta en trasa och torka av ullen. Skölj ur trasan, fukta den med rent ljummet vatten, torka igen och torka därefter ullen med en torr trasa.

Känner du trots allt att du vill kunna tvätta hela fårskinnet väljer du den tvättbara garvningen. Då kan du tvätta hela fårskinnet i maskin i 30ºC med ulltvättmedel och kort centrifugering.

De garverier som garvar våra fällar är båda två ansvarsfulla garverier med kompetent personal. De har egna reningsverk som följer hårda miljökrav. Garveriet i Europa har t ex Europas modernaste reningsverk. Det utför regelbundna kontroller under processen för att säkerställa att garvningen sker på rätt sätt.

Om din baby skall sova på lammskinnet är det också viktigt att det inte innehåller formaldehyd eller malmedel. Det finns inte någon formaldehyd eller malmedel i våra fällar.

Se hela vårt utbud av lammskinnsfällar här!

 

DEN VI ANVÄNDER Skriven av Anita Tilander 2
Anita Tilander är grundare av Minimundus. Från början som hobbyverksamhet år 1992 och sedan som webbshop år 2000.
Hon har utvecklat konceptet med fokus på hållbara,
ekologiska och naturnära produkter, helst närproducerade.
På fritiden hittar du Anita
ute i naturen, ofta på vandring.