13 nov | Kläder

Bästa tipsen för behålla ullklädernas egenskaper

Vill du bevara ullklädernas egenskaper, mjukhet och se till att de håller länge då skall du kolla på dessa tips:

Hur varmt skall minimundus ullkläder tvättas? Blir de verkligen rena 30 graders tvätt?

Vi menar att tvättemperaturen inte är viktigast att ta hänsyn till vid tvätt av ullkläder. Istället är det tvättmedlet och hur kläderna bearbetas i tvätten som är viktigast för att dina ullkläder skall må bra. Tvättmedlet skall vara anpassat för ull och fritt från enzymer. Varför är det så viktigt kanske du undrar?

Jo så här ligger det till: om ullkläder tvättas i ett enzymtvättmedel tränger enzymerna in i ullen. Ull är uppbyggt av bl a protein och vad händer då om det bearbetas med tvättmedel som innehåller enzymer? Jo det löser upp proteinet i ullen. Den blir skör, stum och mindre hållbar. Ullfibern kan gå av och det kan bli hål.

Ett plus är också om ulltvättmedlet innehåller lanolin (ullfett). Detta återfettar ullen så att den behåller sina egenskaper dvs att hålla sig fräsch, sin spänst och sin mjukhet. Kläder av ull är mycket bra på att hålla sig fräscha och rena. Genom att vädra, gärna i fuktig miljö så renar sig ullen av sig själv.

Tvätt i tvättmaskin eller för hand?

Minimundus kläder av obehandlad ull går oftast att tvätta på tvättmaskinens ulltvättprogram på 30-40 grader med centrifugering vid max 800 varv. Därefter sträcks kläderna försiktigt till rätt form och torkas liggande. Lätta kläder kan också torkas hängande.

Tvättbarhetsbehandlade ullkläder tvättas på ullprogram i tvättmaskinen med kort centrifugering, 40 grader är en lämplig temperatur. Detta gäller både Superwashbehandlade kläder och kläder enligt BlueSign EXP 4.

OBS! Nyare tvättmaskiner använder ofta vattenbesparing. Maskinen justerar mängden vatten efter vikten på kläderna som ska tvättas. Eftersom ull är mycket lätt kommer maskinen att använda för lite vatten vid skölj och kläderna kan skadas. Vi rekommenderar därför att du väter ullplaggen innan du lägger dem i tvättmaskinen. Maskinen tar sedan in rätt mängd vatten och du undviker krympning. På vissa maskiner kan du också öka mängden vatten manuellt.

Värt att veta är också att obehandlad ull faktiskt kan värmas upp till kokpunkten. Det görs bl a vid växtfärgning. I den processen är det mycket viktigt att ullen inte bearbetas alls. Den ligger helt stilla och vattnet värms upp långsamt och ullen ligger kvar tills vattnet svalnat. Därför är inte temperaturen den viktigaste faktorn vid tvätt av ullkläder. Dock ökar risken att ullen krymper mer vid högre temperaturer. Minimal bearbetning och rätt tvättmedel är alltså viktigast.

Har du fått fläckar på ullkläderna?

Fläckar är bäst att behandla innan plagget åker in i tvättmaskinen. Vi tycker att ekologiskt och naturligt är att föredra. Hos oss hittar du flera ekologiska fläckborttagningsalternativ: fläckspray och fläcktvål fungerar. Fast eller flytande galltvål funkar också men var lite försiktig om du använder det på ullkläder och silkeskläder. Gallsyran kan påverka ullfibern så att den blir spröd och mindre hållbar.