7 jun | Kläder

Kläder av ull på sommaren?

Att använda ullkläder på sommaren låter kanske lite udda för en del. Andra har upptäckt att kläder av merinoull är perfekta även då. Vi förklarar varför.

Vill du komma direkt till alla våra plagg av den lättaste ullkvalitén LightWool som är perfekt för användning på sommaren? Det gör du här:

 

  • Ull isolerar mot kyla- och mot värme

Merinoull är mycket bra på att isolera. Både mot värme och mot kyla. Det är denna egenskap som gör att ullkläder håller kroppen lagom varm på vintern, dvs isolerar mot kyla. Därför används ull till t ex långkalsonger, undertröjor, mössor, vantar och yllekappor. Plagg som kännetecknas som vinterkläder.

Det är också dessa isolerande egenskaper som gör att ullkläder isolerar mot värme på sommaren och som då låter kroppen andas och hålla sig lagom varm.

6010561068 lightwool t shi
T-shirt av LightWool

  • Fuktabsorberande egenskaper

Blir det inte ändå väldigt varmt och svettigt med ullkläder på sommaren? Nej, för det är nu som du har nytta av ullens andra stora fördel framför kläder av bomull t ex. Här kommer ullens fuktabsorberande egenskaper in. Ull absorberar väldigt mycket fukt utan att överhuvudtaget kännas våt, kapslar in fukten och leder bort den från kroppen. Skulle plagget trots allt bli alldeles genomvått kvarstår dess isolerande egenskaper. Därför håller ullkläder en jämn och behaglig temperatur.

  • Ullplagg för sommaren

Ull förknippas ofta med vinterplagg så som tjocka tröjor och halsdukar. Ofta är det lite tjockare plagg. Men på sommaren väljer du istället Lightwool. Denna silkeslena tunna ull är speciellt framtagen med tanke på att vara mjuk och skön mot huden även på sommaren. Ullfibern i Janus Lightwool är extra tunn och smidig. Den har en tjocklek som ligger långt under gränsen för om ullfibern skulle kunna klia.

Av denna härligt mjuka ull har Janus sytt sköna jumpsuits till baby och till vuxna finns t-shirt, linne och boxer.

  • Och så de sköna sommarstrumporna

Sedan får vi inte glömma de härliga sommarstrumporna. Gillar du också ankelstrumpor? Då är vi fler i gänget. Finns det något skönare att ha i gympaskorna på sommaren än just ankelstrumpor av merinoull? Det har vi svårt att tänka oss. I sortimentet finns de från storlek 25 och uppåt i flera olika färger.

  • Håller lukten borta

Här kommer ullens tredje unika egenskap till sin rätt. Ull kapslar in lukt. Skulle du bli svettig i gympaskorna så kan du lugnt ta dem av dig utan att vara orolig för att strumporna skall lukta fotsvett. Bara att vädra strumporna och sedan använda dem igen. De håller sig fräscha länge.

  • Ullunderstället på vandringen

Det är dessa 1-2-3 egenskaper som talar för att du inte skall glömma att ta med hela ullunderstället – både långkalsongerna och den långärmade underställströjan om du skall ut och vandra i sommar. Vi vet att många inte tar av sig det på hela veckan oavsett väder.

  • Lättskötta kläder

Och så till sist men inte minst – kläder av merinoull är lättskötta. Bara att tvätta i maskin på ullprogram. Det viktigaste är att du använder ett ulltvättmedel. Gärna med lanolin i. Det bevarar mjukheten och spänsten i ullfilbern. Annars är det helt ok att använda olivtvål och tvätta för hand. Kläder av LightWool torkar dessutom extremt snabbt.

 

Skriven av Anita Tilander 2
Anita Tilander är grundare av Minimundus. Från början som hobbyverksamhet år 1992 och sedan som webbshop år 2000. Hon har utvecklat konceptet med fokus på hållbara, ekologiska och naturnära produkter, helst närproducerade. På fritiden hittar du Anita ute i naturen, ofta på vandring.