26 okt | Leksaker

Hur tänker du när du letar efter leksaker åt ditt barn?

Anser du att det är viktigt med hållbar produktion, material mm? På Minimundus tycker vi att det ska vara enkelt att titta efter ekologiskt, hållbart och giftfritt, men vi vet att det kan vara svårt för den icke-insatta. Här kan du läsa mer om hur du ska tänka när det är dags att fylla på lekrummet hemma. Eller så hoppar du direkt in i vår leksaksvärld här.

Giftfria leksaker

Tyvärr går det att ifrågasätta mycket av dagens leksaker. Av vad och hur de är tillverkade. Fler saker än man tror innehåller ämnen som anses hälsofarliga eller tom giftiga. Hos oss hittar du leksaker du inte behöver oroa dig över. T ex ekologiska, fairtrade-märkta dockor, giftfria kritor och färger och en massor av olika träleksaker.

Är träleksaker tråkiga?

Vi får höra då och då att “träleksaker ser så tråkiga ut”. Har du tänkt den tanken? Försök istället att se leksaken ut ditt barns perspektiv. I vårt sortiment finns det olika varianter och vi kan lova att du kommer hitta något ditt barn gillar.

Vad är en bra leksak?

En bra sak att tänka på är att leksaken har ett högt PPA (pris per användning). Det är bättre med ett par saker av hög kvalité som kan användas i flera år än flera saker med t ex plastdetaljer som går sönder snabbt. Oftast är ju även leksakerna med högre PPA bättre för både ditt barn och miljön.

Leksaker av plast då?

Att undvika plastleksaker kan vara svårt i dagens leksaksdjungel men är en bra start för att försöka minimera dålig tillverkning och giftiga ämnen. Plastleksaker kan innehålla stabiliserande och mjukgörande medel som är skadliga för miljön och hälsan. Oftast har leksaker gjorda av plast också en större tendens till att gå sönder och då kan ditt barn få i sig små plastbitar.

Ftalater är mjukgörande ämnen som är vanligast i PVC-plast och som kan påverka hormonbalansen i kroppen och skada fortplantningsförmågan. Som tur är är användning av ftalater i viss utsträckning förbjudet i leksaker nu för tiden men inte i andra produkter som t ex tryck på kläder, suddgummin, sandaler, pennskrin och liknande.

Leksaker av naturgummi

Ett alternativ till vissa saker i plast är leksaker i naturgummi. Där finns t ex bitleksaker till den lilla babyn och badleksaker till alla åldrar.

Tips för smartare leksaksköp

  • Titta efter trä- och tygleksaker. Tänk på att de i trä ska vara målade i en färg som inte är farlig, som t ex leksakerna från PlanToys och att tygleksakerna gärna får vara gjorda av ekologiskt material.
  • Var försiktig med leksaker, prydnadssaker och smycken som innehåller alla slags vätskor, de kan innehålla mycket farliga mineraloljor och ftalater.
  • Tänk på att leksaker kan gå i arv till ett eventuellt syskon, kusin eller kompisar. Eller om barnet tröttnar, byt med andra för en mindre miljöpåverkan.
  • Tänk kvalitet före kvantitet, välj med omsorg och lägg hellre lite mer pengar på en bra produkt än flera sämre produkter. Tänk PPA (pris per användning)!
  • Undvik helst leksaker äldre än 10 år, framför allt de i mjukplast då de kan innehålla ftalater.
  • Färg, lim och liknande innehåller ofta lösningsmedel. Välj ekologiska/miljömärkta lim, kritor och pennor.
  • Leksaker och liknande som luktar mycket eller är parfymerade innehåller ofta allergiframkallande ämnen, så var försiktig med dessa. Många, men inte alla, sådana parfymämnen är förbjudna i EU som tur är.
  • För att sätta press på de stora aktörerna på leksaksmarknaden kan man som konsument ställa frågor om arbetsvillkor, miljöhänsyn och hälsa till företagen direkt.

Källa Medveten konsumtion