Lammskinnsfäll till baby
Intresset för lammskinnsfällar till baby ökar märker vi. Minimundus har ett stort utbud av olika lammskinnsfällar. De kommer från olika får-raser och är garvade på olika sätt på olika garverier.
Därför försöker vi här att reda ut vad som är vad och ge tips om hur du hanterar din lammskinssfäll på bästa sätt så att den håller i många år. Vi har genom åren lärt oss hur lammskinnsfällar fungerar i praktiken både till baby och till oss själva. Vi sitter eller ligger gärna och sover på lammskinssfällar här i familjen. Både barn och vuxna.
I vårt sortiment hittar du lammskinnsfällar från merinofår från Nya Zeeland, från svenska finullsfår och från svenska gotlandsfår. Alla våra fällar kommer från mulesing-fria, fribetande får som håller lanskapet öppet. De kommer från lamm där både köttet och fällen kommer till användning.
En lammskinnsfäll håller länge. Den kan användas i liggvagnen, sittvagnen, pulkan, i bilen, i sängen, i soffan eller på golvet. Den följer ditt barn genom livet. Därför väljer många också att köpa en lammskinnsfäll som dopgåva eller namngivningsgåva.
Om våra fällar
När vi väljer ut de fällar vi lägger upp på butikshyllan tänker vi på några olika saker. Eftersom de skall användas till baby behöver de vara extra mjuka. för att fällen skall ha riktigt bra isolerande egenskaper – både mot kyla och mot värme – behöver den ha en ganska kraftig underull. Underull är den mjuka och yviga ull som finns under den blankare finare överullen. I underullen cirkulerar luften vilket hjälper bebin som ligger på fällen att hålla en jämn och lagom kroppstemperatur.
Fällar som har mycket underull kommer från merinofår. Även våra svenska finullsfår har en mjuk och fluffig underull. Fällar från gotlandsfår har ofta mindre underull. Därför är de gotlandsfårs-fällar du hittar hos oss extra noga utvalda så att de både är vackra och också har en bra isolerande funktion, dvs har något mer underull än vad som är vanligt.
Våra fällar är antingen oklippta eller klippta med 35 mm lång lugg. De oklippta lammfällarna har något längre ull som kan variera lite i längden men inte längre än någon cm.
Alla lammskinn måste garvas för att kunna användas. Detta kan ske på olika sätt. De garverier som garvar våra fällar är båda två ansvarsfulla garverier med kompetent personal. De har egna reningsverk som följer hårda miljökrav. Garveriet i Europa har t ex Europas modernaste reningsverk. Det utför regelbundna kontroller under processen för att säkerställa att garvningen sker på rätt sätt. Det finns inte någon formaldehyd eller malmedel i våra fällar.
Garvning med krom
För att en fäll skall bli fullt tvättbar behöver den garvas med kromsalt. Kromsalt finns i naturen. Det kromsalt som används i garvningen av våra fällar är det 3-värda kromsaltet. Vid garvningen blir detta mycket hårt bundet till skinnsidan vilket gör att det inte finns några kromrester på ullsidan. Fördelen med detta är att du enkelt kan tvätta dessa fällar på ullprogrammet i tvättmaskinen.
Krom är ett grundämne som finns i olika former, sexvärt krom och trevärt krom. Det sexvärda kromet är den form som är skadlig. Det trevärda kromet är inte farligt för varken människan eller miljön men skall inte komma ut i miljön eftersom det där kan omvandlas till sexvärt krom. Det är därför viktigt att garvningen sker på rätt sätt.
Vegetabilisk garvning
Lammskinn kan också garvas vegetabiliskt. Det innebär att istället för krom används en kombination av garvämnen från tarabönan och syntetiska garvämnen (fetter) som ger en mjuk fäll. Det är dessa skinn som även kallas ”EKO-skinn” eller ekologiska lammskinn. Det vegetabilgarvade skinnet går inte att tvätta varken för hand eller i tvättmaskin. Det är skinnsidan som inte får bli genomvåt men du kan vispa upp lite ulltvättmedel i ljummet vatten, fukta en trasa och torka av ullen om det skulle behövas. För att garva vegetabiliskt behövs det dubbelt så mycket vatten som när man garvar med kromsalt.
Så här håller du din lammskinnsfäll ren och fräsch
Ull är ett fantastiskt material. Det är nämligen självrengörande! Fett och smuts har helt enkelt svårt att fastna på ullfibern. Därför ”ramlar det av” när du hänger fällen för vädring.
Det finns flera sätt att rengöra en lammskinnsfäll oavsett om den är tvättbar i maskin eller inte:
– vädra den utomhus i fuktigt väder
– lägg skinnet med ullsidan nedåt i ren nysnö en stund
– frys lammskinnet minst 24 timmar i frysen
– tänk också på att inte bädda ner fällen under lakan och filtar i sängen eller vagnen då den inte används, utan låta den ligga luftigt.
Tvättbara lammskinn tvättar du på ullprogram med kort centrifugering. Använd specialtvättmedel för ull helst med återfettande lanolin. När fällen tas ur tvättmaskinen skakar du det försiktigt och låter det torka liggande eller hängande i ”fotändan”. Vik det inte över ett klädstreck då bildas det veck. Under torktiden sträcker du försiktigt några gånger i lammskinnet men var försiktig då det är genomblött. När fällen torkat nästan klart kan du däremot sträcka lite kraftigare i den så behåller den sin mjukhet.
Skötselråd medföljer vid köp av lammskinnsfäll från oss.
Tips !
– Tycker du att fällens passform inte är den bästa i vagnen eller sängen? Inga problem med en vass kniv formar du fällen som du vill ha den. Klipp inte med en sax! Skär istället från baksidan igenom skinnsidan och dra sedan isär delarna. Gör du så här så lägger sig ullen över den skurna kanten och det ser hur naturligt ut som helst.
– Många kunder har under åren förtvivlat hört av sig till oss för att de fått sin nyinköpta lammskinnsfäll stulen. En enkel sak du kan göra för att försvåra för tjuven att lyfta fällen ur vagnen är att fästa den med minimundus vanthållare. Dessa är också bra på att hålla fällen på plats i sittvagnen.
– Vill du använda bältet i sittvagnen skär du bara upp lagom stora skåror i skinnet från baksidan med en vass kniv. Detta försämrar inte skinnets hållbarhet. Om du vill kan du sy ihop skårorna igen när de inte behövs. Använd en specialnål för skinn som finns att köpa i sybehörsaffärer och en stark tråd.