26 nov | Kläder

Sköna ullkläder i olika ullkvalitéer

Hos minimundus hittar sköna komfortkläder olika ullkvalitéer av 100% merinoull samt merinoull som är förstärkt polyamid och elastan för att uppnå en högre slitstyrka (framförallt strumpor).

Se våra ullkläder till barn
Se våra ullkläder till vuxna

Två saker är bra att veta när du skall välja rätt ullkläder för rätt tillfälle för dig och dina barn – ullfiberns tjocklek i mikron (my) samt ulltrikåns vikt i g/m².
Ju finare, lägre mikron-tal, en ullfiber har desto mjukare och lenare är den. En fiber med lägre mikron-tal än ca 22 är helt klifri.

All ull som du hittar i vår webshop är självklart mulesingfri. Kläder av ull är riktigt bra komfortkläder. Känslan och komforten blir ännu skönare om du funderar över var, när och hur du vill använda plagget.

Merinoullens bästa egenskaper:

 • Isolerar både mot kyla och värme
 • Absorberar fukt och transporterar bort den från kroppen
 • Värmer även om den skulle bli helt genomvåt

Det är också viktigt att plaggen sköts på bästa sätt. Här kan du läsa om hur du bäst sköter dina ullkläder.

Våra ullkvalitéer:

 • LightWool

Den tunnaste kvalitén merinoull i vårt sortiment är LightWool, även kallad SummerWool. Denna kvalité har en rätsida och en avigsida. Avigsidan är helt slät och därför extra skön att ha närmast huden. Ullfibern har en diameter på 17 my vilket innebär att den är extra tunn och fin vilket gör att den känns extra silkig och len mot huden. Vikten är 159 g/m². Plagg i denna kvalitén hittar du från bebis till vuxen. Här är några exempel på användningsområden:

– T-shirt till dam, herr och barn hela året. Skön t-shirt året rung. t ex till friluftsaktiviteter utomhus på sommaren och träning inomhus på vintern.
Boxer till herr och hipster dam av LightWool är mycket omtyckta. De känns silkigt mjuka med platta sömmar, absorberar fukt och håller huden torr och lagom varm.
– Sköna babyplagg, t ex mössa

 • 1-1 ribb

Det här kvalitén har en ullfiber på 19,5 my och vikten är ca 200 g/m². Kvalitén är liksidig, dvs har likadan avigsida och rätsida. Ribb är extra stretchig och följsam för att den skall fungera bra närmast kroppen under dina lager 2-kläder. Den är tunn och smidig och tar inte mycket plats. Den är bra på att absorbera fukt och på hålla huden torr och lagom varm. Den ribbade kvalitén används till bl a:
Underställ till hela familjen. Långkalsonger, tröjor och bodys
Tubhalsduk och mössa för att de skall vara extra stretchiga, lätta och följsamma.
– Mjuk och skön sovpåse till baby

 

 • Interlock

Interlock är en något mer tätstickad trikå-kvalité. Den används både som lager 1 och lager 2. Den är dubbelstickad, man kan säga att två tyglager stickas ihop, vilket gör att den blir följsam på ett bekvämt sätt utan att tappa formen. Ullfiberns tjocklek är 19,5 my och den väger 215 g/m². Ett plagg av interlock är liksidigt – ser likadant ut på avigsidan som på rätsidan. Detta blir det slitstarkare ullplagg. Det används bl a till mjuka,sköna kläder till barn i ”slitåldern” – Riddar Slitstark och kraftigare underställ till vuxen.
– Långkalsonger till barn och herr funkar bra under vindbyxor och även under fodrade överdragsbyxor.

 • Ullfrotté

Är en kvalité som passar utmärkt som lager 2-plagg. Kvalitén finns både i 100% merinoull och i blandning med polyamid. Ullfibern är 19,5 my och kvalitén i 100% ull väger 220-260 g/m². Rätsidan är slät och avigsidan har  mjuka öglor som innehåller mycket luft. Därför är ullfrotté superbra på att hålla värme och absorbera fukt. Både utifrån och inifrån. Användningsområdet för ullfrotté är brett t ex:
Jacka till barn och vuxen. Skönt lager 2 men användningsområdet är hela året. Allt från kalla vinterdagar till ruggiga sommarkvällar.
Joggingbyxor, sweatpants under överdragsbyxor eller som mysiga inomhusbyxor.
– skön barnoverall – använd den under vinteroverallen eller som mysig pyjamas.
Mössa av dubbel ullfrotté är mjuk, stretchig och en riktig favorit bland barn och även vuxna.
Tumvantar/förstärkningsvantar är perfekta att ha under överdragsvantar för att hålla värmen ytterligare.

 

 • Krinkelull

Har du behov av ett extra starkt plagg till din lilla slitvarg? Här har du den smarta kombon av slitstarkt plagg och ett plagg som är unikt tempererande. Krinkelull har en slät insida och en utsida full av rynkor/bubblor som har en unikt isolerande effekt. Kvalitén 70% merinoull, 28% polyester, 2% elastan är otroligt slitstark. Vikten är 375 g/m².
Riddar Slitstark overall är en användbar lager 2-overall och alldeles lagom som vinteroverall om babyn ligger vindskyddad i vagnen. Många förskolebarn använder denna overall utomhus under sovstunden. Overallen används också inomhus om barnet sover helt utan filt/täcke på nätterna. Med en pyjamas under så håller krinkeloverallen rätt kroppstemperatur hela natten i ett svalt sovrum.

 • Ullfleece

Vår omtyckta ullfleece kan liknas vid vindfleece eller tunnare kokt ull. Den är ganska fast i sin struktur och lämpar sig alldeles utmärkt som ytterplagg eller tillsammans med vävda material eftersom den inte är stretchig. Vi har därför hittat många utmärkta användningsområden för vår ullfleece:
Jacka och overall. Eftersom den är tunnare än kokt ull men håller vind och kyla ute så passar den bra som ytterplagg till hösten, våren och milda vinterdagar. När temperaturen faller så sitter den bra som lager 2 under en vindjacka. Vi har rejäla muddar på dessa plagg som gör att man kan köpa en storlek större och om man har tur använda samma jacka under två säsonger. Denna kvalitén är ett vävt material, dvs inte stretchigt som trikå så därför är modellerna anpassade för att vara följsamma med extra rörelseutrymme precis som denna typ av kläder skall göra.

Minimundus tumvantar med foder av ullfleece 100% merinoull svart

Tumvantar med foder av ullfleece

– Våra vind- och vattenavvisande vantar är fodrade med ullfleece. Den kombinationen är oslagbar. Vantarna håller händerna varma även om vanten skulle bli helt genomvåt. Behövs ännu mer värme när det är riktigt kallt och blåsigt kompletterar du med en tumvantar av ullfrotté under. Och det som uppskattas allra mest är att om vantarna skulle bli helt genomvåta värmer de fortfarande händerna! Här kan du läsa mer om vantarna.
Tossorna är även de fodrade med ullfleece. De kan kombineras med en fast sula för att få mer stadga. Sitter eller ligger barnet i en åkpåse eller nedbäddad på en lammskinnsfäll är tossorna nästan oundvikliga. De håller fötterna lagom varma tillsammans med en raggsock inuti.
– Sulor av dubbel ullfleece är fantastiskt sköna i vinterskorna. Kylan kommer underifrån och då kyler den kalla marken lätt ner fötterna. Hjälp vinterkängan att isolera mot kylan genom att förstärka med en sula av ullfleece.

 • Ullstrumpor

Våra ullstrumpor har alla en hög halt av merinoull från 60% och uppåt. Med strumpor av 100% merinoull får fötterna högsta komfort men strumpan är inte alls lika slitstark och stretchig som strumpor  som innehåller syntetfiber. Därför innehåller våra strumpor så mycket merinoull och så lite syntetfiber som behövs för att uppnå bästa komfort kombinerat med bästa slitstyrka och passform. En hög ullhalt i strumpan bidrar till ett fotriktigt klimat i skon.

 • Grovstickad ull

Stickad ull med en tjockare ullfiber än 22 my kan klia lite men värmer väldigt skönt. Därför används den i plagg som inte används närmast huden.

Exempel:
Den ribbstickade baströjan
De vackra sjalarna från Färöarna

 • Merinoull /ekologisk bomull

Bomull mot huden och merinoull på utsidan är perfekt för barn med extra känslig hud. Barn som gärna använder bomull mot huden kommer att gilla denna kombination där även ullens goda egenskaper kommer till sin rätt, värmer och absorberar fukt och håller barnet lagom varmt om hals och nacke. Denna kvalité är lite kraftigare och lite mindre stretchig än då den innehåller två lager.

Tubhalsduk av merinoull/ekologisk bomull
Mössa av merinoull/ekologisk bomull

Tips:

– Använd Minimundus ulltvättmedel som innehåller återfettande lanolin till dina ullkläder. Förutom att det bevarar klädernas naturliga spänst och hållbarhet fungerar det även mjukgörande. Det är milt och därför bra även till t ex ytterplagg.
– Kura ullfleecejackan med ullkur, då står den emot väta bättre och det blir lätt att borsta av snö från jackan.
– Brr kallt = långkalsonger. Men tänk på att det ofta är viktigare att hålla bålen varm för att må bra speciellt när det gäller barn.
– Grunda gärna med ett tanktop, linne av merinoull. Det blir inte för varmt att inomhus och håller bålen varm utomhus.
– Barnstorlek 160 och 170 fungerar som damstorlek S och M speciellt till dig som har långa armar och ben.

 

Skriven av Anita Tilander 2
Anita Tilander är grundare av Minimundus. Från början som hobbyverksamhet år 1992 och sedan som webbshop år 2000. Hon har utvecklat konceptet med fokus på hållbara, ekologiska och naturnära produkter, helst närproducerade. På fritiden hittar du Anita ute i naturen, ofta på vandring.