15 jan | Kläder

Bästa träningskläderna vid fysisk aktivitet/träning ute på vintern

Det är härligt skönt att vara fysiskt aktiv ute på vintern! Nu väntar vi på de vackra, soliga vinterdagarna med gnistrande solsken. Oavsett om du tränar på skidor, löptränar eller springer upp och ner i pulkabacken med barnen så är dina bästa funktionskläder av merinoull.

När du är fysiskt aktiv så fryser du ju inte så varför skall du då använda ullkläder kanske du tänker?

En av ullens alla fördelar är den fuktabsorberande egenskapen. När den blir högre innanför ullplagget än utanför så transporterar ullen fukten till utsidan. Blir det väldigt blött så absorberas fukten av ullen. Ull kan absorbera fukt upp till 30% av sin vikt utan att den känns fuktig. Ull värmer även om den är fuktig. Andra material suger upp fukten när du svettas och förlorar då sin förmåga att värma. Då kyler de istället för att värma. Med merinoull närmast kroppen håller du dig torr och varm.

Vid vanlig utevistelse i kyla, dvs när aktiviteten är mer varierad, ibland rörelse och ibland stilla, behöver du sedan tänka annorlunda på hur du klär dig i lager 2 och 3 jämfört med när du tränar för att sedan komma in i värmen. Men som lager 1 närmast kroppen är det alltid bäst med en tunn tröja av merinoull.

Funktionsplagg av ull är lättskötta! Merinoull renar sig själv. Den absorberar även lukt. Kreatinet som finns i ullen bryter ner de illaluktande bakterierna från huden och hämmar bakterietillväxt och därmed försvinner också dålig lukt. Efter användning vädras plaggen i friska luften och tvättas bara när det är helt nödvändigt. Tvättar gör du i maskin på ullprogram 40o med ulltvättmedel.

Här ger vi förslag på tunna, sköna, klifria kläder av merinoull som du har närmast kroppen. De gör att du känner dig extra bekväm när du tränar utomhus på vintern:

Huvud och hals

Vi börjar på toppen. Du behöver en tunn mössa som inte kliar, absorberar fukt och ser till att du behåller lagom mycket värme – Janus tunna, sköna LightWool Beanie av 100% merinoull är en superskön träningsmössa! Lätt att ta av och lufta huvudet om du skulle behöva.

Att andas in kall luft under fysisk ansträngning känns inte alltid helt bekvämt. Har du då en Janus LightWool halstub om halsen kan du dra upp den över munnen samtidigt som den skyddar hals, nacke och kinder. Även den av 100% merinoull. Denna halstub är tunn och stretchig.

Närmast kroppen

Janus LightWool t-shirt av 100% merinoull är perfekt närmast kroppen. Mjuk och skön. Absorberar svett utan att kyla. Den finns till dam och herr i flera olika färger.

Janus fingervantar av 100% merinoull är perfekt på händerna och väldigt användbara hela vintern. De värmer skönt och är enkla att greppa med vilket behövs i pulkabacken.

Janus LightWool boxer 100% merinoull har blivit väldigt populära denna säsongen. Många har upptäckt denna sköna kvalitén som håller rumpan lagom varm. De finns både till herr och dam.

Till henne har vi ett till jättebra tips till löpträningen utomhus på vintern! Även om du håller dig varm om kroppen är det många som ändå blir kalla om rumpa och lår. Sätt en Janus cykelbyxa/mameluck utanpå träningslongsen och du håller värmen!

På fötterna

Har du tänkt på att kylan också underifrån? Löparskor är inte speciellt varma – använd tunna ullstrumpor! De absorberar fukt, håller fötterna lagom varma och huden smidig. Minimundus tunna ullstrumpa är perfekt närmast foten i alla sorters skor och kängor på vintern!