Rostfritt
Visar alla 61 resultat
Material som kommer i kontakt med mat
Material som kommer i kontakt med mat kan läcka ämnen som kan tas upp av maten du äter. Det kan vara t.ex. kemikalier och olika metaller. Detta kallas migration. Om förpackningen läcker kemikalier så kan du få i dig dessa med maten när du äter den. Kemikalier och miljögifter är sällan giftiga direkt men en del sådana ämnen är det säkrast att försöka undvika eftersom de kan vara skadliga för din kropp i längden.
Ämnena som kan komma i kontakt med mat kan vara giftiga, miljöfarliga, hormonstörande, dvs de kan påverka människors och djurs hormonsystem vilket i sin tur kan påverka t ex fertiliteten. Ämnena kan även vara cancerframkallande och allergiframkallande. Det är också möjligt att de kan påverka DNA i människor och djur, dvs vara mutagena.
Ämnen som stannar kvar i människor eller i djur kallas bioackumulerande, de stannar kvar i kroppen under lång tid. Flamskyddsmedel och PFAS-ämnen är sådana.
Naturskyddsföreningen menar att de bästa alternativen med minst risker är glas, porslin och rostfritt stål, samt gjutjärn och kolstål i matlagningskärl. Här finns mest reglering i lagstiftningen. Material som keramik, trä och kork är näst bäst utifrån risker och tillsatser, men de är inte detaljreglerade i lagstiftningen.